Τα τελευταία τρία χρόνια έβαλαν λουκέτο 50.000 επιχειρήσεις σε Μακεδονία και Θράκη - iefimerida.gr

Τα τελευταία τρία χρόνια έβαλαν λουκέτο 50.000 επιχειρήσεις σε Μακεδονία και Θράκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης την τριετία 2011-2013 φτάνουν τις 50.000.Την ίδια τριετία έχουν εγγραφεί 35.456 επιχειρήσεις στα επιμελητήρια οι οποίες όμως δύσκολα μπορούν να αντισταθμίσουν όσες διαγράφηκαν.

Οι πρόεδροι των 18 επιμελητηρίων πραγματοποίησαν σύσκεψη παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδα, Κωνσταντίνου Μίχαλου. Στην συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της εν λόγω σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορμπίδης, δήλωσε «αν δούμε τις διαγραφές και τις εγγραφές της τελευταίας τριετίας διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δούλευαν 10-15 χρόνια και απασχολούσαν τρεις-τέσσερις εργαζόμενους έκαστη. Αυτές που άνοιξαν αντίθετα, είναι κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με έναν ή δύο εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η επίπτωση στην ανεργία».

Οι 18 πρόεδροι που συμμετείχαν τόνισαν ότι οι λόγοι των 50.000 λουκέτων είναι η πολύ υψηλή φορολογική επιβάρυνση, τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες, η ανύπαρκτη ρευστότητα και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Επισήμαναν όμως ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει εκτός από τα παραπάνω και η πρόσθετη πίεση που δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων και ωθούν τις επιχειρήσεις στη μετανάστευση.

«Τελευταία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τσακίστηκε, αφού το μάρμαρο της κυβερνητικής πολιτικής το πληρώνουν οι ΜΜΕ. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, προς τα βόρεια είτε προς τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να υπάρχει φορολογικό σύστημα κοντινό στων γειτόνων μας, με φορολογικό συντελεστή 10%, μείωση του ΦΠΑ κατά 50% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στις μεταφορικές εταιρείες, «που αναγκάζονται να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές», ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα "κόκκινα δάνεια", υπενθυμίζοντας ότι το ύψος τους ανέρχεται σε συνολικά 66,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ