Ετσι θα πιάσουν τον κροκόδειλο στο Ρέθυμνο -Τι φοβούνται οι ειδικοί - iefimerida.gr

Ετσι θα πιάσουν τον κροκόδειλο στο Ρέθυμνο -Τι φοβούνται οι ειδικοί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και μέρες το φράγμα Ποταμιών στο Ρέθυμνο, μετά και την εμφάνιση του κροκόδειλου, μοιάζει σαν... Αμαζόνιος στα μάτια των επίδοξων κυνηγών του ερπετού. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Αντιθέτως κρύβουν αρκετούς κινδύνους.

Ηδη οι αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και επισημαίνουν πως οι περίεργοι που επιθυμούν να τραβήξουν μια φωτογραφία του... απρόσκλητου επισκέπτη, θα πρέπει να το αποφεύγουν για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Όπως σημειώνει το Έθνος, τις επόμενες ημέρες ειδικοί επιστήμονες αρχίζουν συστηματική έρευνα για να εντοπίσουν το μεγάλο ερπετό. Αν και ουδείς έχει ειδική εμπειρία στους κροκόδειλους, σπεύδουν να υπογραμμίσουν το προφανές: απαιτείται προσοχή.

«Πρέπει να τονίσουμε δύο σημεία. Αφενός ο κόσμος να μην πλησιάζει από περιέργεια ένα επικίνδυνο ζώο για να μην υπάρξει ατύχημα. Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος εάν πλησιάσει κανείς για να το φωτογραφήσει. Επίσης, να καταλάβουμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι μια ευθύνη και δεν πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα. Αν δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά κροκόδειλος, έχουμε δεκάδες περιπτώσεις με χελώνες, ιγκουάνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που εγκαταλείπονται», λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας. Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και ουδείς έχει άμεση εμπειρία.

Πώς θα τον πιάσουν

«Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι... Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης...
«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση».
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να έχει και... ταίρι, μετά τη λήψη ερασιτεχνικού βίντεο.
Εάν αυτή η εκδοχή έχει βάση, τότε όλοι τρέμουν τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αναπαραγωγικής περιόδου.

Θα μπει περίφραξη

Ολα άρχισαν όταν ομάδα πυροσβεστών εντόπισαν τον κροκόδειλο στην «ουρά» του φράγματος. Αρχικά ουδείς πίστευε ότι στα νερά του φράγματος, στα οποία κάθε χρόνο ανήμερα τα Φώτα γίνεται ο καθαγιασμός και πολλοί πολίτες βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, ζει ένας κροκόδειλος. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει εγκατάσταση φωτογραφικού συστήματος με ανιχνευτές κίνησης. Από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στην οποία υπάγεται η διαχείριση του φράγματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί άμεσα περίφραξη στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό.

Επίσης, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πινακίδες κινδύνου στα ελληνικά και στα αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη και φυσικά να ξεκινήσουν περιπολίες επιτήρησης.
«Κάνουμε αγώνα, εδώ και χρόνια, προκειμένου ο κόσμος να μην αφήνει τα ζώα ελεύθερα στο περιβάλλον», λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης και εξηγεί ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάγεται ως αυτοτελές τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τον τελευταίο χρόνο η ερευνητική του ομάδα μελετά την πανίδα σε σπήλαια στα Λευκά ή σε βραχονησίδες, καθώς και ερπετά ή αμφίβια στην Κάρπαθο και τη Σαρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ