Ο Τσίπρας ζητάει δημοψήφισμα για την πώληση της ΔΕΗ -Αγριεύει η σύγκρουση - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας ζητάει δημοψήφισμα για την πώληση της ΔΕΗ -Αγριεύει η σύγκρουση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει συνεργασία από ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» είπε και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ότι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τσίπρας: «Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί»

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», και για να ανατραπεί, όπως είπε, το «ξεπούλημα», κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί «συντεχνίας» που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη "μικρή ΔΕΗ" είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επεσήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

Παρέμβαση Σαμαρά από το Στρασβούργο: Είναι φανατικοί λαϊκιστές

'Άμεση ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Στρασβούργο: «Δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων να στερήσουν στον ελληνικό λαό αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο στους δημοσιογράφους και χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ και διαβεβαίωσε ότι το θέμα για τη ΔΕΗ θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή.

Απάντηση Βούλτεψη: Πήγαινε για Βελουχιώτης αλλά του βγήκε Φωτόπουλος

«Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε ...Φωτόπουλο!» δήλωσε η ΣοφίαΒούλτεψη απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «μετά την ήττα του στις "επιτροπές πόλης", όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το "λεφτά υπάρχουν" διακηρύσσοντας επί λέξει ότι "οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα"».

«Μιλάμε για την επιτομή του "λεφτά υπάρχουν" που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ και θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος, που απαιτεί την υπογραφή 120 βουλευτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κατηγορείται ο κ. Τσίπρας ότι συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, χρησιμοποιώντας «ψεύδη» και «ύβρεις», και ότι προσπαθεί να καταστήσει τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες να δείξουν την «αναγκαία υπευθυνότητα» και να αποδεχτούν τη διάσπαση της ΔΕΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες. Το θέμα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ επιχειρεί να το μετατρέψει σε μέσο εγκλωβισμού και ομηρίας των άλλων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Θέλει να τους καταστήσει μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης, έχει καταβάλει και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της ενδυνάμωσης της ΔΕΗ, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της προστασίας των εργαζομένων, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ελλήνων καταναλωτών.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων να επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα. Να μην καταφύγουν σε ακραίες αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική παραγωγή, τον τουρισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνολικά στους Έλληνες πολίτες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ