Πανηγύρι με παγανιστικά έθιμα στην Ακαδημία Πλάτωνος -Γιόρτασαν τον Αη Γιάννη τον Κλήδονα πηδώντας πάνω από φωτιές [εικόνες] - iefimerida.gr

Πανηγύρι με παγανιστικά έθιμα στην Ακαδημία Πλάτωνος -Γιόρτασαν τον Αη Γιάννη τον Κλήδονα πηδώντας πάνω από φωτιές [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H άνοιξη και οι βροχερές μέρες μας έχουν αφήσει ανεπιστρεπτί και το θέρος έχει μπει δυναμικά με δυσβάστακτες θερμοκρασίες. Ο Ιούνης όμως, πέρα από αφόρητη ζέστη, κουβαλάει μαζί του παραδόσεις που καθιερώθηκαν προ αρχαιοτάτων χρόνων και η τέλεσή τους σήμερα δημιουργεί ένα κλίμα εφορίας στην ρουτινιάρικη καθημερινότητα. Στις 24 του μήνα, ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος για να μάθει το ριζικό του και να κάψει τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια που είχαν ξεμείνει στις εξώπορτες των σπιτιών.

Στην γειτονιά που υπήρξε πνευματικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας, όπως σημειώνει το Popaganda.gr, το έθιμο προσαρμόστηκε στα μέτρα και τα σταθμά της εποχής χωρίς όμως να χάσει το παιχνιδιάρικο και παγανιστικό του ύφος. Περιτυλίγματα καραμέλας, παξιμάδια ποδηλάτου, φουρκέτες μαλλιών και μπρελόκ πετάχτηκαν στο πιθάρι και κόσμος έσπευσε να βρει το ριζικάρι του διπλανού του και να του το παραδώσει απαγγέλοντας στίχους του Καββαδία, κρητικές μαντινάδες, λαϊκά σουξέ, σκωπτικά στιχάκια, μέχρι και σχολικά ποιήματα που ακούστηκαν από τους μικρότερους του πλήθους. Τη θέση των γέλιων και των χειροκροτημάτων πήραν τα νταούλια, οι λύρες και οι ζουρνάδες που συνόδευαν τα ακροβατικά των τολμηρών πάνω από τη φωτιά και τα τσουγκρίσματα της παγωμένης ρακής που καταναλωνόταν από όσους προνόησαν να φέρουν μαζί τους στρωσίδια για να παρακολουθήσουν ξαπλωμένοι ή οκλαδόν την εκστατική τελετουργία.

Διαβάστε αναλυτικά για το έθιμο του Κληδονά, το τι ακριβώς συνέβη στο πανηγύρι που στήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος και φυσικά δείτε φωτογραφίες από εκεί στο Popaganda.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έθιμα Αη Γιάννης Αη Γιάννης Κληδονάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ