Νέες ρυθμίσεις βάζουν «φωτιά» στα ταμεία και τη χρηματοδότηση των κομμάτων - iefimerida.gr

Νέες ρυθμίσεις βάζουν «φωτιά» στα ταμεία και τη χρηματοδότηση των κομμάτων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδράσεις προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να φέρει με νομοσχέδιο στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν στην χρηματοδότηση και τα ταμεία των κομμάτων.Η δέσμη αυτών των ρυθμίσεων, για την οποία έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο, τα όσα προβλέπονται στα άρθρα του επερχόμενου νομοσχεδίου αναμένεται να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές και κόμματα.

Οι πρώτοι που αναμένεται να εκφράσουν ανοιχτά την ενόχλησή τους είναι, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, που απειλούνται άμεσα με πλήρη διακοπή της τακτικής αλλά και της εκλογικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια σύσκεψη κορυφής για να εξεταστούν ενδεχόμενες πολιτικές επιπλοκές από το νέο καθεστώς.

Οι ρυθμίσεις «βόμβα» που αναμένεται να φέρουν πολλή ένταση στη Βουλή

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο νέος νόμος θα ορίζει πως τα οικονομικά των κομμάτων δεν θα τα ελέγχει η Βουλή, αλλά μια ειδική μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Μέσω αυτού παύει η ταύτιση ελέγχοντος και ελεγχομένου που υπήρχε στη Βουλή και η οποία δημιουργούσε διάφορα προβλήματα.

Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή θα προξενήσει αντιδράσεις από βουλευτές, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι μουρμούρες στο περιστύλιο από ορισμένους οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να εκχωρήσει όλες τις εξουσίες στους δικαστικούς.

Αλλωστε, η τελευταία δικαστική απόφαση που επιβάλλει στην κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά στους δικαστές τις περικοπές, έχει κάνει αρκετούς βουλευτές απρόθυμους να εκχωρήσουν τον έλεγχο της οικονομικής τους κατάστασης σε μια Αρχή που θα ελέγχεται απολύτως από τους δικαστικούς.

Πάντως, η ρύθμιση που αναμένεται να προξενήσει εκρήξεις και αντιπαραθέσεις είναι εκείνη που προβλέπει αναστολή κρατικής χρηματοδότησης και κάθε άλλου είδους οικονομική ενίσχυση στα κόμματα που είτε έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη είτε αρνούνται τον οικονομικό έλεγχο.

Αλλες δέκα διατάξεις προκαλούν πονοκέφαλο

Εκτός από τις προαναφερθείσες βασικές διατάξεις, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δέκα που ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Αυτές είναι αναλυτικά:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ