Μπέρδεματα έφερε η παράταση δηλώσεων -Το λάθος που τρέχουν να διορθώσουν - iefimerida.gr

Μπέρδεματα έφερε η παράταση δηλώσεων -Το λάθος που τρέχουν να διορθώσουν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δόθηκε αλλά στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν για να διορθώσουν τη διάταξη του νόμου για την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς όπως είναι διατυπωμένη επιτρέπει την πληρωμή όχι στις 31 Ιουλίου αλλά στις 31 Αυγούστου.

Όπως ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος «ο φόρος, που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή το υπόλοιπο που απομένει μετά τις εκπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου», κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι υποβάλουν φορολογική δήλωση από την 1η Ιουλίου έως τις 14 Ιουλίου, με βάση το γράμμα του νόμου μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου. Ακόμα και η Απόφαση του Χάρη Θεοχάρη, με ημερομηνία 19 Μαίου, συνέδεε τη πληρωμή της πρώτης δόσης με την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία επειδή ήταν η 30η Ιουνίου καθόριζε αυτομάτως ως προθεσμία πληρωμής τη 31η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μην αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα πληρωμής του φόρου εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει την επόμενη εβδομάδα τροπολογία, με την οποία θα γίνει νομοτεχνική διόρθωση στις ισχύουσες διατάξεις. Στόχος είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος), ενώ ήδη το υπουργείο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Τρόικα, προκειμένου να ενημερώσει για τις κινήσεις του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ