«Πόλεμος» για τους μισθούς στο Δημόσιο - iefimerida.gr

«Πόλεμος» για τους μισθούς στο Δημόσιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται για τη Κυβέρνηση, η διαμόρφωση του Μισθολογίου στο Δημόσιο, αφού η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εργαζομένων του (εφοριακών, τελωνειακών, ΓΛΚ), ερμηνεύθηκε ως "συμφωνία κάτω από το τραπέζι" που προβλέπει περιορισμό των μισθολογικών απωλειών, καθώς μπορεί να καταργούνται τα ειδικά τους επιδόματα αλλά διατηρούνται μέχρι ένα ύψος ως προσωπική μισθολογική διαφορά.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε, μάλιστα, από δηλώσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι δηλώνοντας άγνοια για την εν λόγω συμφωνία, ξεκαθάρισαν ότι τέτοιου είδους διευθετήσεις δεν μπορούν παρά να έχουν γενική εφαρμογή.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι το "μοντέλο" αυτό των προσωπικών μισθολογικών διαφορών, θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως σε όλο το Δημόσιο και πως δεν πρόκειται για ειδική συμφωνία με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς. Όσον αφορά, δε, στις αιτιάσεις ότι με αυτό το τρόπο η Κυβέρνηση "δεν σπάει αυγά" υπό τον φόβο ότι θα έχει σοβαρά προβλήματα και στην είσπραξη των φόρων, το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε ότι το δημοσιονομικό όφελος έχει ήδη προκύψει από το "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων αλλά και από τις νέες περικοπές επιδομάτων, απ' όπου ο Προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μοντέλο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, για όλους τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο θα καταργηθούν τα ειδικά επιδόματα, ενώ για τους ήδη υπηρετούντες θα υπάρξει μεταβατικό χρονικό διάστημα- ενδεχομένως 7 ετών- όπου μέρος αυτών των επιδομάτων θα λαμβάνονται ως προσωπική μισθολογική διαφορά. Αυτή η διαφορά θα μειώνεται ανάλογα με την αύξηση των βασικών μισθών, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα διατηρηθεί και μετά το μεταβατικό χρονικό διάστημα ή αν θα καταργηθεί.

Αυτό που "καίει" το οικονομικό επιτελείο είναι κυρίως το πώς θα επηρεαστεί το συνταξιοδοτικό κόστος από την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, που θα προκληθεί από την ενσωμάτωση μέρους κάποιων επιδομάτων, πόσο μάλλον όταν ο σχεδιασμός προβλέπει την αποχώρηση περίπου 150.000 υπαλλήλων μέσα στην επόμενη 4ετία. Όσον αφορά, δε, στο μοντέλο των προσωπικών μισθολογικών διαφορών, δυσχεραίνει τη κινητικότητα εντός του Δημοσίου, όπως έχει ζητήσει και η Τρόικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ