Οταν η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαμαρτυρόταν για το «χαράτσι» και άλλους έκτακτους φόρους - iefimerida.gr

Οταν η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαμαρτυρόταν για το «χαράτσι» και άλλους έκτακτους φόρους

Οταν η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαμαρτυρόταν για το «χαράτσι» και
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο ως terra incognita δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το υπουργείο Οικονομικών για τη διάδοχο του Χάρη Θεοχάρη στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Πέρα από τις επαφές που είχε η Κατερίνα Σαββαΐδου με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ως εξειδικευμένη στα φορολογικά θέματα δικηγόρος, είχε διατελέσει νομική σύμβουλος του Αντώνη Μπέζα όταν αυτός ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ είχε ενεργή παρουσία και στη τελευταία διετία αφενός ως μέλος της Επιτροπής που ασχολήθηκε με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αφετέρου ως μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που έχει ως αρμοδιότητα τη σύνταξη ετήσιας αναφοράς για τις επιδόσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά και την παροχή συμβουλών σε θέματα στρατηγικής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.Ανατρέχοντας στις εισηγήσεις που είχε κάνει κατά καιρούς η κ. Σαββαΐδου θα μπορούσε να σταθεί κανείς κατ' αρχήν στις ενστάσεις που είχε εγείρει το 2003 έναντι της δημοσιοποίησης καταλόγων φοροφυγάδων. Το βασικό επιχείρημα της νέας ΓΓΔΕ ήταν ότι χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει οι σχετικές υποθέσεις, η δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε ως μόνο αποτέλεσμα τη διαπόμπευση, ενώ όσον αφορά στην αντίστοιχη διεθνή πρακτική, ο αντίλογος της κ. Σαββαΐδου ήταν ότι σε χώρες όπως η Γαλλία υπάρχει σχετικό αυστηρό πλαίσιο, το οποίο δεν υφίσταται στην Ελλάδα.

Η κ. Σαββαΐδου είχε ξιφουλκήσει, επίσης, κατά της επιβολής έκτακτων φόρων, ακόμα και σε περίοδο Μνημονίου. Μιλώντας το 2011 στο ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η νέα ΓΓΔΕ είχε σημειώσει ότι ο τρόπος επιβολής του νέου, τότε, Ειδικού Τέλους στα ακίνητα παραβιάζει τις αρχές τόσο της αναλογικότητας, όσο και της χρηστής διοίκησης, λόγω της απειλής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε όσους δεν το καταβάλλουν, συμπληρώνοντας ότι αντίστοιχα θέματα αντισυνταγματικότητας προκύπτουν και για άλλους από τους έκτακτους φόρους, που ουσιαστικά αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν τέσσερις φορές για την ίδια φορολογική ύλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ