Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες] - iefimerida.gr

Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες]

Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι μία γιορτή που θα κρατήσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, καθώς η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού για τους ανθρώπους στο Βόρειο Ημισφαίριο. Πώς υποδέχονται το καλοκαίρι στα σημαντικότερα τελετουργικά μνημεία του κόσμου;

Το ηλιοστάσιο αναγνωρίζεται ως κρίσιμο γεγονός στο ημερολόγιο και πολλοί πολιτισμοί έχουν αναπτύξει γιορτές και τελετές που συμπίπτουν με αυτό, καλοσωρίζοντας την αλλαγή των εποχών.

Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στόουνετζ
Είναι ίσως το πιο διάσημο μνημείο που συνδέεται με τελετουργικές γιορτές και το θερινό ηλιοστάσιο. Βρίσκεται στο Salisbury Plain στη νότια Αγγλία και κατασκευάστηκε από τους προϊστορικούς προσκυνητές πριν από 5.000 χρόνια. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στο Στόουνετζ για να γιορτάσουν το θερινό ηλιοστάσιο. Οι περισσότεροι φτάνουν νύχτα, ελπίζοντας να δουν τον ήλιο να ανατέλλει κατά μήκος ενός επιπέδου που εκτείνεται από τον κεντρικό πέτρινο βωμό.

Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Καρεντζ
Ενα σουρεαλιστικό αντίγραφο του Στόουνετζ έχει κατασκευαστεί στο High Plains της Νεμπράσκα, όταν ο Τζιμ Ράιντζερ έχτισε το Carhenge. Αντί για γιγαντιαίες πέτρες από ψαμμίτη, το Καρεντζ αποτελείται από vintage Αμερικανικά αυτοκίνητα βαμμένα γκρι και περιλαμβάνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του Στόουνχεντζ.

Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ερβαλντ
Η λεκάνη Ερβαλντ στην Αυστρία είναι γνωστή για τις εντυπωσιακές φωτιές που ανάβουν κάθε χρόνο για τον εορτασμό του θερινού ηλιοστασίου. Μόλις ο ήλιος δύσει, 8.000 φωτιές ανάβουν κατά μήκος της κοιλάδας και μέχρι τις πλαγιές των βουνών σχηματίζοντας ζώα και άλλες εικόνες. Η εκδήλωση έχει τις ρίζες της σε παγανιστικές παραδόσεις και πρόσφατα αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως ένα παράδειγμα της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»

Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνετζ: Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος το καλοκαίρι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Κουκουλκάν
Ο ναός του Κουκουλκάν στην πόλη Τσίτσεν Ιτζα των Μάγια στο Μεξικό είναι ένα ακόμη αρχαία μνημείο που χτίστηκε για να ευθυγραμμιστεί με τα ουράνια γεγονότα. Στις 21 Ιουνίου, ο ήλιος λούζει τις βόρειες και ανατολικές πλευρές του ναού με σκιάζοντας τις δυτικές και νότιες πλευρές και προσελκύει πλήθος τουρίστες που θέλουν να δουν από κοντά το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ