Δεν επεμβαίνει στο Ιράκ ο Ομπάμα: Στέλνει 300 κομάντος για να εκπαιδεύσουν τον ιρακινό στρατό απέναντι στους τζιχαντιστές - iefimerida.gr

Δεν επεμβαίνει στο Ιράκ ο Ομπάμα: Στέλνει 300 κομάντος για να εκπαιδεύσουν τον ιρακινό στρατό απέναντι στους τζιχαντιστές

Δεν επεμβαίνει στο Ιράκ ο Ομπάμα: Στέλνει 300 κομάντος για να εκπαιδεύσουν τον ι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετοιμη για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση στο Ιρακ είναι οι ΗΠΑ, εάν και εφόσον η κατάσταση το απαιτήσει, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως προτίθεται να στείλει στη Βαγδάτη έως και 300 στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Οπως τόνισε, η αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως το Ιράκ δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστικές οργανώσεις. Όπως είπε, μια καλή επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι να διασφαλιστεί ότι η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τη Βαγδάτη δεν πρόκειται να διαρραγεί από τους αντάρτες.

Σε αναφορά του για τους 300 ειδικούς συμβούλους, που όπως είναι λογικό θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις, είπε ότι θα αναλάβουν «να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν» τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σημείωσε ωστόσο πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες και έκανε σαφές ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ.

Ο Ομπάμα συνέχισε λέγοντας πως: « Η Ουάσινγκτον θα είναι έτοιμη για μια στοχευμένη στρατιωτική δράση ακριβείας εάν και όποτε αποφασίσουμε ότι το απαιτεί η κατάσταση επί του πεδίου». Τα αμερικανικά μέσα παρακολούθησης υπάρχουν ήδη στο Ιράκ και είναι έτοιμα να δώσουν το σήμα για παρέμβαση. Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την απειλή που αυξάνεται συνεχώς. Διευκρίνισε πάντως ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστούν «απειλή» τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και για τα αμερικανικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τα μέσα παρακολούθησης που διαθέτουν στην περιοχή, ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα των κινήσεων του ΙΚΙΛ εντός του Ιράκ.

Οπως τόνισε ο Ομπάμα, οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε ένα πολιτικό πλάνο για το μέλλον της χώρας τους. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον δεν θα καθορίσει την ιρακινή ηγεσία, απαντώντας σε ερώτηση για τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι. Ωστόσο μόνο οι ηγέτες που έχουν μια πολιτική ατζέντα η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες μπορούν να βγάλουν τη χώρα τους από την κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τη στάση του Ιράν στην ιρακινή κρίση, είπε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο εφόσον στέλνει το ίδιο μήνυμα με τις ΗΠΑ, εάν δηλαδή ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνονται σεβαστές όλες οι κοινότητες εντός του Ιράκ. Όπως τόνισε ο Ομπάμα, η Ουάσινγκτον έχει καλέσει το Ιράν να μην ενθαρρύνει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ. «Εάν το Ιράν παρεμβαίνει αποκλειστικά εξ ονόματος των σιιτών η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερεύσει», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ