Ακονίζοντας τη μνήμη: 7 κόλπα που θα σας κάνουν πιο εύστροφους - iefimerida.gr

Ακονίζοντας τη μνήμη: 7 κόλπα που θα σας κάνουν πιο εύστροφους

Ακονίζοντας τη μνήμη: 7 κόλπα που θα σας κάνουν πιο εύστροφους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ικανότητα μάθησης είναι ίσως το πιο σημαντικό προσόν ενός ανθρώπου.
Ωστόσο για να μάθετε κάτι πρέπει να είστε και σε θέση να το θυμάστε. Δυστυχώς, οι συνηθισμένες τεχνικές εκμάθησης δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, έτσι πρέπει να καταφύγουμε σε άλλα κόλπα.

Οπως αναφέρουν οι Πίτερ Μπράουν, Χένρι Ρόντιγκερ και Μάρκ Μακ Ντάνιελ, ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συγγραφείς της μελέτης «Make It Stick: The Science Of Successful Learning» οι καλύτεροι τρόποι για να ακονίσετε το μυαλό σας είναι οι ακόλουθοι:

Ανάκτηση: Ανακαλέστε το από τη μνήμη σας
Όταν προσπαθείτε να ανακαλέσετε μια ιδέα, μέθοδο ή τεχνική από τη μνήμη, κάνετε ανάκτηση. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τις νευρικές οδούς που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη έννοια.

Επεξεργασία: Συνδέστε νέες ιδέες με πράγματα που ξέρετε ήδη.
Προσπαθήστε να κατατάξετε τη νέα ιδέα στο μυαλό σας με δικά σας λόγια, συνδέοντας την με πράγματα από προηγούμενες γνώσης. Η καλύτερη κατανόηση της νέας γνώσης εξαρτάται από το πόσες συνδέσεις δημιουργήσατε με προηγούμενες μνήμες. Για παράδειγμα, αν κάνετε Φυσική και προσπαθείτε να κατανοήσετε τη μεταφορά θερμότητας, προσπαθήστε να συνδέσετε την ιδέα με πραγματικές εμπειρίες της ζωής σας, όπως το έγκαυμα που πάθατε όταν έπεσε ζεστός καφές στο χέρι σας.

Διεμπλοκή: Ποικιλία θεμάτων
Οταν σκέφτεστε μια ποικιλία από πράγματα ταυτόχρονα, κάνετε διεμπλοκή. Εάν προσπαθείτε να καταλάβετε ένα θέμα είναι πιο εύκολο, αν βάλετε στο μυαλό σας μία ποικιλία διαφορετικών παραδειγμάτων.

Παραγωγή: Απαντήστε πριν να έχετε την απάντηση.
Οταν προσπαθείτε να δώσετε μια απάντηση προτού να την έχετε κάνετε παραγωγή. Αναγκάζετε τον εαυτό σας να βρει μία λύσει ή να θυμηθεί μία αντίστοιχη λύση που κάποιος έμαθε σε σας.

Αντανάκλαση: Αξιολογήστε τι συνέβη.
Όταν χρειαστεί να περάσουν μερικά λεπτά για να επανεξετάσετε μία νέα πληροφορία ή μία συνάντηση αυτό λέγεται αντανάκλαση. Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις: Τι πήγε καλά; Τι μπορείτε να βελτιώσετε; Τι σας θυμίζει; Σύμφωνα με ερευνητές από το Business School του Χάρβαρντ, η γραπτή αντανάκλαση έχει πιο ισχυρά αποτελέσματα. Αν στο τέλος της ημέρας καταγράφετε αυτές τις ερωτήσεις και απαντήσεις παρατηρείται μία αύξηση 23% της απόδοσης σας.

Μνημονικό: Χρησιμοποιήστε κωδικούς για να θυμάστε
Οταν χρησιμοποιείτε ένα αρκτικόλεξο ή μία εικόνα για να θυμηθείτε κάτι, χρησιμοποιείτε μνημονικό. Το Μνημονικό δεν είναι εργαλείο για την εκμάθηση, αλλά για τη δημιουργία πνευματικών δομών που διευκολύνουν την ανάκτηση των γνώσεων.

Βαθμονόμηση: Παραδεχτείτε τι δεν ξέρετε.
Οταν διαπιστώνετε την άγνοια σας κάνετε βαθμονόμηση. Η διαδικασία αυτή καθαρίζει τις αυταπάτες και να προσαρμόζει την κρίση σας αντικατοπτρίζοντας καλύτερα την πραγματικότητα. Αυτό είναι απαραίτητο δεδομένου ότι όλοι υποφέρουν από «γνωστικές αυταπάτες». Πιστεύουμε πως καταλαβαίνουμε κάτι, όταν στην πραγματικότητα δεν το καταλάβαμε. Ετσι, τεστάροντας τον εαυτό μας μπορούμε να διαπιστώσουμε τα «τυφλά» σημεία μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εγκέφαλος μυαλό μνήμη κόλπα ευστροφία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ