Gay Village: Το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη αποκλειστικά για γκέι θα δημιουργηθεί στην Ολλανδία - iefimerida.gr

Gay Village: Το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη αποκλειστικά για γκέι θα δημιουργηθεί στην Ολλανδία

Gay Village: Το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη αποκλειστικά για γκέι θα δημιουργηθεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο γκέι χωριό στην Ολλανδία ίσως είναι σύντομα γεγονός. Κατασκευαστικός όμιλος προτείνει την κατασκευή μιας νέας συνοικίας στα περίχωρα της πόλης Τίλμπουργκ, στα νότια της χώρας, στην οποία θα κατοικούν αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι. Το σχέδιο έχει την έγκριση και του δημάρχου της πόλης. Οι απόψεις όμως διίστανται, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για γκετοποίηση.

Το «Gay Village» (γκέι χωριό), όπως γράφει η βρετανική Independent, είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει μια άδεια έκταση έξω από το Τίλμπουργκ σε «παράδεισο» των ομοφυλόφιλων, αμφίφυλων, τρανσέξουαλ και όλων εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν να υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Η μελλοντική γκέι συνοικία φιλοδοξεί να είναι αυτόνομη, καθώς θα περιλαμβάνει διάφορες υποδομές για τους κατοίκους, όπως δική της εκκλησία, σούπερ μάρκετ, γήπεδο τένις, γυμναστήριο, ακόμα και σχολή μαγειρικής.

«Η αφορμή για αυτό το σχέδιο είναι οι διακρίσεις και η βία που υφίστανται διάφορα μέλη της γκέι κοινότητας», αναφέρει η ιστοσελίδα του Gay Village. «Αυτό μας οδήγησε στην ιδέα για τη δημιουργία μιας γειτονιάς που θα προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής». Το σχέδιο, βέβαια, δεν έχει μόνο κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και (πρωτίστως, ίσως) οικονομικό. Οι κατασκευαστές προσβλέπουν σε γενναία κέρδη, καθώς η μέση τιμή για μια κατοικία θα κυμαίνεται στις 250.000 ευρώ.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ιδέα για το γκέι χωριό γεννήθηκε στην Ολλανδία, μια από τις πιο ανεκτικές χώρες στον κόσμο και την πρώτη στην Ευρώπη που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων. Φαίνεται όμως ότι ούτε κι εκεί λείπουν τα κρούσματα ομοφοβίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το ένα τέταρτο των ομοφυλόφιλων αντρών δηλώνει ότι δε νιώθει ασφάλεια στη γειτονιά όπου κατοικεί. Την περασμένη εβδομάδα, ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από αγνώστους στο Αμστερνταμ.

Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που αντιτίθενται στην ιδέα ενός «γκέτο ασφαλείας» για τους ομοφυλόφιλους, ανάμεσά τους και η πρόεδρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γκέι στην Ολλανδία, Τάνια Ινέκε. «Δεν είναι αυτή η κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να προχωρήσουμε», λέει στην Independent. «Είναι καθήκον της αστυνομίας, της εκάστοτε τοπικής αρχής και της κεντρικής κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα και όχι να δημιουργηθεί ένας ειδικός περιφραγμένος χώρος προστασίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ