Από το 2015 η εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας - Μόνο μέσω ΑΣΕΠ οι μεταθέσεις στο δημόσιο - iefimerida.gr

Από το 2015 η εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας - Μόνο μέσω ΑΣΕΠ οι μεταθέσεις στο δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σφραγίδα του ΑΣΕΠ θα φέρει το νέο σύστημα κινητικότητας που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς των αποσπάσεων και μετατάξεων, με κυρίαρχο στοιχείο την προκήρυξη των κενών θέσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή. Το ισχύον σύστημα μετατάξεων θεωρείται από πολλούς αδιαφανές, καθώς εξ αιτίας της πολυνομίας έχει πολλές φορές καταγγελθεί για εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», η καταγραφή των κάθε είδους μετακινήσεων στο Δημόσιο, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 27η Ιουνίου, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας που θα αποσυνδεθεί από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί μέσω εγκυκλίου από τους γενικούς διευθυντές τη χαρτογράφηση όλων των ειδικών διατάξεων με τις οποίες πραγματοποιούνται αποσπάσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο και θα εφαρμοστεί από το 2015.

Απλοποίηση των διαδικασιών

Η ισχύς του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας αναμένεται μέσω του ΑΣΕΠ να απλοποιήσει τις απαιτούμενες για τις μεταθέσεις διαδικασίες,αλλά και τον χρόνο υλοποίησής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σήμερα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 80 υπογραφές για μια μετάθεση, η ολοκλήρωση της οποίας μπορεί να ολοκληρωθεί έπειτα από 8 μήνες! Παράλληλα, καταργείται κάθε έννοια διαθεσιμότητας.

Τι προβλέπει η νέα διαδικασία

Αρχικά, θα καταγράφονται οι κενές θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Στη συνέχεια, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, θα διεξάγονται διαγωνισμοί δύο φορές τον χρόνο. Οι διαγωνισμοί θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν και η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Από τον διαγωνισμό θα αποκλείονται όσοι κριθούν από την υπηρεσία τους απαραίτητοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης και στη συνέχεια θα ακολουθεί η φάση της μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ βάσει εμπειρίας, προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων. Όσοι συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία βάσει κριτηρίων θα τοποθετούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ