Ρέντσι και Ολάντ πιέζουν τη Μέρκελ για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας - iefimerida.gr

Ρέντσι και Ολάντ πιέζουν τη Μέρκελ για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία και του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία φέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, να πιέζουν για επανερμηνεία και κατά συνέπεια, χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η επιδίωξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να μην συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσες κρατικές επενδύσεις χρηματοδοτούνται με δανεισμό. Για την επίτευξη του στόχου τους δίνουν ως αντάλλαγμα την υποχρεωτική υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων. Με το μέτρο αυτό, οι χώρες που θα κάνουν τη χρήση τους θα έχουν και περισσότερο χρόνο «τακτοποίησης των λογαριασμών τους».

Στην πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεων της Ιταλίας και της Γαλλίας φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στους συγκυβερνώντες του SPD (Σοδιαλδημοκράτες) στο Βερολίνο, αλλά όχι στην καγκελαρία ή το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας στο συνασπισμό Μέρκελ-SPD, σχολίασε με νόημα τη Δευτέρα από την Τουλούζη όπου βρισκόταν, ότι «μία ιδέα θα ήταν να μην προσμετράται στο έλλειμμα το κόστος πολιτικών μεταρρύθμισης». Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ προκάλεσαν ωστόσο την άμεση αντίδραση τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, που επισήμανε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας «έχει ήδη επαρκή ευελιξία». Αντίδραση ανάλογη με αυτή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ είχε και το βαυαρικό CSU, που συμμετέχει στην κυβέρνηση: «Το SPD δεν διδάχτηκε τίποτε από την ιστορία», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο αντικαγκελάριος [Γκάμπριελ] θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα επιτρέψουν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ