Η Μόνα Λίζα έγινε 535 ετών -Η ταραχώδης ζωή της σε οικογένεια ιπποτών της Τοσκάνης [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Μόνα Λίζα έγινε 535 ετών -Η ταραχώδης ζωή της σε οικογένεια ιπποτών της Τοσκάνης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί κανένας δρόμος να μη φέρει το όνομα της, όμως το μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα έχει μαγέψει εκατομμύρια κόσμου.Η Lisa Gherardini γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1479 και μετά από αιώνες εγκατάλειψης, η Φλωρεντία γιόρτασε την 535η επέτειο της γέννησης της. Αλλά ποια πραγματικά ήταν η Μόνα Λίζα;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Huffington Post, η Mona Lisa Gherardini καταγόταν από μια αρχαία φυλή των ιπποτών της Τοσκάνης και η οικογένεια της ήταν μια από τις πλουσιότερες, μάλιστα η οικογένεια ήταν γνωστή για το πολεμοχαρές και εκρηκτικό της ταμπεραμέντο.

Όταν γεννήθηκε η Μόνα Λίζα η αίγλη της οικογένειας είχε φύγει.Το πρώτο σπίτι της σε ένα άθλιο δρόμο σε μια γειτονιά εργατικής τάξης.Μετά η οικογένεια μετακόμισε στη Via Ghibellina.

Στην ηλικία των δεκαπέντε, η Lisa ήταν ήδη παντρεμένη με έναν χήρο, εμπόρο μεταξιού, πολύ μεγαλύτερο της.Ο Φιλόδοξος και άπληστος άντρας της Μόνα Λίζα, Francesco del Giocondo προσπαθούσε να βγάλει κέρδος από παντού. Η μόνη που τον χαλιναγωγούσε ήταν η Μόνα Λίζα, μητριά του γιου του και μητέρα των έξι παιδιών του.

Η ζωή της Μόνα Λίζα είχε πολλά ταραχώδη κεφάλαια που συμβάδισαν και με στην ιστορία της Φλωρεντίας, πολέμους, εξέγερσεις, εισβολές, πολιορκίες.Μέσα σε μια έκρηξη καλλιτεχνών κανείς δεν θα μπορούσε να επισκίασει την υπόσταση του Leonardo da Vinci, ο οποίος ξεκίνησε το πορτραίτο της Mona Lisa γύρω 1503.

Ο Leonardo Da Vinci κρατούσε το πορτραίτο για όλη του τη ζωή και το εμπλούτιζε

Γιατί όμως η μεγαλοφυία της Αναγέννησης επέλεξε την 24χρονη Μόνα Λίζα ως μοντέλο του; Ίσως να είδε κάτι το ιδιαίτερο σε αυτήν, ίσως το αδάμαστο πνεύμα της οικογένειας της.Ο Leonardo κρατούσε το πορτραίτο της Lisa για όλη του την ζωή και το εμπλούτιζε συνέχεια με ότι μάθαινε από τη ζωγραφική αλλά και για την ύπαρξη του ανθρώπου.

Η οικογένεια της Λίζα είχε μπει σε μια ατέρμονη δίνη κρίσεων που συνδεόταν με τις πολιτικές αναταραχές.Το έκτο της παιδί, ο Giocondo, επέζησε μόνο για ένα μήνα. Η νεώτερη αδελφή της μπήκε σε μοναστήρι και είχε κατηγορηθεί για «αισχρότητες» . Η κόρη της Καμίλα, εισήλθε σε μοναστήρι στην ηλικία των δώδεκα και πέθανε σε δεκαεννέα. Ο θηριώδης σύζυγός της Λίζα είχε αντιμετωπίσει δυο φορές κατηγορίες τοκογλυφίας.

Η Λίζα κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι Sant'Orsola, όπου η νεώτερη κόρη της Μαριέττα είχε πάρει τους όρκους.Μετά το θάνατό της σε ηλικία 63 ετών το 1542,θάφτηκε μεταξύ των μοναχών. Πρόσφατα έγιναν ανασκαφές στο ερειπωμένο μοναστήρι ενώ ακόμα προσπαθούν να προσδιορίσουν ποια είναι τα υπολείμματά της τα οποία ήταν θαμμένα μαζί με πολλούς σκελετούς μοναχών.

Από τη σουίτα του Φραγκίσκου Α' στο δωμάτιο του Ναπολέοντα και στο Λούβρο

Η Γάλλος βασιλιάς Φραγκίσκου Α, επέλεξε το πορτραίτο της Λίζα να κοσμεί τη βασιλική του σουίτα, έπειτα η Λίζα «μετακόμισε» στις Βερσαλίες. Έπειτα ο Ναπολέοντας, συνεπαρμένος από το χαμόγελο της, την κράτησε στην κρεβατοκάμαρά του στο Tuilleries. Μετά από δύο αιώνες στο Λούβρου, η Μόνα Λίζα εξακολουθεί να εμπνέει ποιήματα, θεατρικά έργα και τραγούδια, κανείς όμως δεν μπορεί να πει μετά πεποιθήσεως το γιατί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ