Το ΙΚΑ θα κάνει μήνυση για κάθε περίπτωση καταβολής σύνταξης σε νεκρούς - iefimerida.gr

Το ΙΚΑ θα κάνει μήνυση για κάθε περίπτωση καταβολής σύνταξης σε νεκρούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες, αυστηρές οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΙΚΑ για την υποχρεωτική υποβολή μηνυτήριων αναφορών στις περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που εισπράχθηκαν με παράνομες πράξεις, δίνει με ειδική εγκύκλιο η Διοίκηση του ΙΚΑ, επισημαίνοντας ότι μόνο εάν προσέρχονται οικειοθελώς οι οφειλέτες, παύουν οι ποινικές διαδικασίες. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η ειδική αναφορά στην «κοινωνική ευαισθησία» κάποιων υπαλλήλων, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζεται απαράδεκτη!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, κάθε δημόσιος υπάλληλος οφείλει αμελλητί να ανακοινώνει στον αρμόδιο Εισαγγελέα οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη διώκεται αυτεπαγγέλτως και η οποία υποπίπτει στην αντίληψή του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Εάν ο υπάλληλος δεν ενεργήσει εγκαίρως και προσηκόντως υποπίπτει σε αξιόποινο αδίκημα, κυρίως της παράβασης καθήκοντος. Επειδή τα αδικήματα που διαπράττονται κατά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φέρουν, κατ' αρχήν, το χαρακτήρα αυτεπαγγέλτως διωκόμενου ποινικού αδικήματος, οι αρμόδιοι υπάλληλοι όχι μόνο δικαιούνται προσωπικά αλλά και οφείλουν να συντάξουν και να αποστείλουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα την ανωτέρω αναφορά, προς αποφυγήν επιπλέον ποινικής διώξεως κατά των ιδίων. Επομένως, δεν τίθεται θέμα διακριτικής ευχέρειας των διευθυντών ως προς την υποβολή ή μη μηνυτήριας αναφοράς, δηλαδή η υποχρέωση αυτή υφίσταται ανεξαρτήτως του ύψους της οικονομικής ζημίας που υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς είναι εκείνες κατά τις οποίες οι οφειλέτες προσέρχονται εντός τριμήνου και επιστρέφουν οικειοθελώς τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις που εισέπραξαν μετά το θάνατο συνταξιούχου. Ευνόητο είναι ότι στην περίπτωση που το ποσό που πιστώθηκε αχρεωστήτως μετά το θάνατο συνταξιούχου επιστρέφεται στο ακέραιο από το πιστωτικό Ίδρυμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα καταλογισμού.

Όσον αφορά σε όσους υπαλλήλους σκέπτονται λίγο διαφορετικά, η Διοίκηση του ΙΚΑ τους κατακεραυνώνει: «Προφανώς δεν νοείται υποχώρηση της νομιμότητας και του υπηρεσιακού καθήκοντος έναντι της προβαλλόμενης από ορισμένες υπηρεσίες μας (κακώς εννοούμενης) κοινωνικής ευαισθησίας προς τους πολίτες που αναγκάστηκαν, λόγω οικονομικής ανέχειας, να εισπράξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία δεν επέστρεψαν οικειοθελώς εντός τριμήνου, κατά τα ανωτέρω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ