Πορτογαλία: Ενα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης - iefimerida.gr

Πορτογαλία: Ενα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης

Πορτογαλία: Ενα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H κρίση ξαναφέρνει την Πορτογαλία στα χρόνια του '60. Περίπου ένα εκατομμύριο Πορτογάλοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μελέτη του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης, παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, την οποία δημοσιεύει σήμερα η πορτογαλική εφημερίδα Publico, δεν αφήνει καμία αμφιβολία: Η οικονομική κρίση επιφέρει κανονική αφαίμαξη στη χώρα, καθώς οι κάτοικοί της, κυρίως οι πιο νέοι και μορφωμένοι, την εγκαταλείπουν κατά κύματα. Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2012, 960.551 άνθρωποι γεννημένοι στην Πορτογαλία ζουν σήμερα διάσπαρτοι σε 22 άλλες χώρες της ΕΕ.

Υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός σήμερα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς το μεταναστευτικό ρεύμα εκτός Πορτογαλίας συνεχίζεται αμείωτο τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ήταν υπερβολικό να μιλήσει κανείς για σταδιακή ερήμωση, καθώς ένα εκατομμύριο μετανάστες είναι πάρα πολλοί για μια χώρα με 10,5 εκατομμύρια πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι καθηγητές που έφεραν σε πέρας τη μελέτη κάνουν λόγο για επιστροφή στα ποσοστά μετανάστευσης των δεκαετιών του '60 και του '70, όταν οι Πορτογάλοι έφευγαν από τη χώρα μαζικά.

Ο αγαπημένος προορισμός των σύγχρονων μεταναστών είναι η Γαλλία όπου ζουν 617.000 Πορτογάλοι. Δεύτερη στην προτίμησή τους είναι η Ελβετία και τρίτη, παραδόξως, η Ισπανία, μια χώρα που επίσης πλήττεται άσχημα από την οικονομική κρίση και ζει τη δική της έξοδο ανθρώπινου δυναμικού. Οι τρεις αμέσως επόμενοι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Βρετανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ