Νεϊμάρ, Χουλκ, Πελέ: Γιατί οι παίκτες της Βραζιλίας χρησιμοποιούν τα υποκοριστικά τους στο γήπεδο - iefimerida.gr

Νεϊμάρ, Χουλκ, Πελέ: Γιατί οι παίκτες της Βραζιλίας χρησιμοποιούν τα υποκοριστικά τους στο γήπεδο

Νεϊμάρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Βραζιλία, όπου χτυπάει η καρδιά του ποδοσφαίρου. Ωστόσο εκτός από τα μαγικά τους εντός των γηπέδων, έρχεται και φέτος στο φως μία ξεχωριστή παράδοση των ποδοσφαιριστών της Βραζιλίας.

Πολλοί από τους παίκτες της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, είναι γνωστοί με το μικρό τους όνομα, ή απλώς μία παραλλαγή του ονόματος τους ή ένα ψευδώνυμο.

Ετσι ο Νεϊμάρ Ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ, είναι γνωστός απλώς ως Νειμάρ, ο Φρεντερίκο Τσάβες Γκέντες είναι γνωστός ως Φρεντ, και ο Ζιβανίλντο Βιέιρα Ντε Σόουζα με το ψευδώνυμο Hulk.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, αυτά τα ονόματα χρησιμοποιούνται επίσης και στις φανέλες τους, σε αντίθεση με την συνηθισμένη πρακτική της χρήσης του επωνύμου ενός παίκτη.

Ωστόσο η πρακτική αυτή, είναι ιστορικής σημασίας για τη Βραζιλία, αφού η χρήση των μικρών ονομάτων και των ψευδώνυμων είναι μια βραζιλιάνικη παράδοση που χρονολογείται από τις μέρες της χώρας ως αποικία της Πορτογαλίας.

Ο Αλεξ Μπέλος, συγγραφέας του βιβλίου «Futebol, ο Βραζιλιάνικος τρόπος ζωής» εξηγεί στη Βρετανική Telegraph ότι χρησιμοποιώντας μόνο ένα όνομα ή ένα ψευδώνυμο είναι πολύ πιο εύκολο για τα παιδιά να συστήνονται δεδομένου ότι οι περισσότεροι βιώνουν κατάλοιπα από την πορτογαλική παράδοση σύμφωνα με την οποία έχουν τέσσερα ονόματα ο καθένας.

Η πρακτική συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση για να αντικατοπτρίζει την πιο εξατομικευμένη και άτυπη κουλτούρα της Βραζιλίας που αγκαλιάζει την ατομικότητα.

Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ήταν ευρέως γνωστό με το χαϊδευτικό «Λούλα».

Την παράδοση αυτή «αγκαλιάζει» και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, τουλάχιστον από το 1914, όταν ένας παίκτης είχε το όνομα Formiga (πορτογαλική λέξη για το μυρμήγκι).

Ορισμένοι παίκτες χρησιμοποιούσαν επίσης τα ονόματα που τους έδινε το κοινό, συμπεριλαμβανομένου του Πελέ, του οποίου το όνομα είναι Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο.

Η Βραζιλία ωστόσο δεν είναι η μόνη χώρα, αφού αρκετοί παίκτες που είναι γνωστοί με το μικρό τους όνομα βρίσκονται επίσης στους καταλόγους της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, και της Αγκόλα, η οποία ωστόσο δεν συμμετέχει στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ