Ο Καντάφι, τα καταφύγια, οι σωσίες, οι... αμαζόνες και η Ουκρανή νοσοκόμα [video] - iefimerida.gr

Ο Καντάφι, τα καταφύγια, οι σωσίες, οι... αμαζόνες και η Ουκρανή νοσοκόμα [video]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστή η... αγάπη του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι για τους σωσίες και τα υπόγεια καταφύγιά του. Οπως λένε άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει και μιλήσει μαζί του θεωρούσε ότι και οι δύο αυτοί «παράγοντες» μπορούσαν να του εξασφαλίσουν την επιβίωση. Προφανώς εννοούσε από τους «κακούς» ξένους πράκτορες οι οποίοι θα τον ήθελαν νεκρό, αλλά να που τώρα ενδεχομένως και να τα χρησιμοποιεί για να σώσει τη ζωή του από τον ίδιο του τον λαό.

Παρά το γεγονός ότι με την πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών σχεδόν στο σύνολο της Λιβυκής επικράτειας η αναζήτηση για τον Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζεται.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως να έχει διαφύγει ήδη στο εξωτερικό. Ως χώρες πιθανοί προορισμοί αναφέρονται η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα, το Τσάντ και ο Νίγηρας.

Οι περισσότεροι όμως θεωρούν ότι βρίσκεται κρυμμένος σε κάποιο από τα δεκάδες ίσως υπόγεια καταφύγια που επί χρόνια κατασκεύαζε σε όλη τη Λιβύη.

Το δίκτυο των τούνελ

Σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, υπάρχει ένα δίκτυο υπογείων τούνελ τα οποία χρησιμοποιούσε ο λίβυος δικτάτορας είτε για να κρύβεται είτε για να μετακινείται.

Το δίκτυο φαίνεται ότι συνδέει διάφορα στρατηγικά σηµεία της πρωτεύουσας και η ύπαρξή του συζητήθηκε έντονα πριν από λίγους μήνες όταν εν μέσω ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών ο Καντάφι εμφανίστηκε ξεφνικά στο ξενοδοχείο «Rixos», όπου καταλύουν οι ξένοι δηµοσιογράφοι.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κοριέρε ντέλα Σέρα», ο Καντάφι χρησιµοποίησε µια υπόγεια σήραγγα για να µεταβεί από το καταφύγιό του στη «φωλιά του λύκου». Η ιταλική εφηµερίδα επικαλέστηκε µέλη τού προσωπικού του ξενοδοχείου, τα οποία δήλωσαν ανωνύµως ότι το «Rixos» συνδέεται υπογείως µε το καταφύγιο του Καντάφι που βρίσκεται σε 800 µέτρα απόσταση.

Η ασφάλεια που παρέχει το εν λόγω ξενοδοχείο έδωσε τροφή στη φήµη ότι ο συνταγµατάρχης διαµένει σε ένα καταφύγιο κάτω από αυτό. Ορισµένα τµήµατα του «Rixos» εξάλλου φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο από άνδρες των δυνάµεων ασφαλείας του Καντάφι και η πρόσβαση σε αυτά για τους «µη έχοντες εργασία» είναι αδύνατη. ∆εν έχει νόηµα, για παράδειγµα, να επιχειρήσει κανείς να κατεβεί τη ράµπα για τα αυτοκίνητα που βρίσκεται στο πίσω µέρος του ξενοδοχεί ου, όπως διηγείται µια δηµοσιογράφος της βρετανικής εφηµερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ράµπα είναι ένα από τα σηµεία εισόδου στο υπόγειο τούνελ.

Οι εταιρείες που τα κατασκεύασαν

Σε μια άλλη περίπτωση οταν δηµοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε βοµβαρδισµένο από το ΝΑΤΟ καταφύγιο ρώτησαν τι υπήρχε κάτω από ένα σηµείο που είχε χτυπηθεί µε βόµβα, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι επρόκειτο για «εγκατάσταση καθαρισµού του αέρα». Η εξήγηση δεν έγινε πιστευτή από κανέναν καθώς περισσότερο έµοιαζε για το ταβάνι ενός καταφυγίου ή κάποιου υπόγειου περάσµατος.

Οι συµµαχικές δυνάµεις γνωρίζουν κάποιες λεπτοµέρειες για τις σήραγγες από τις αµερικανικές και ελβετικές επιχειρήσεις που εγκατέστησαν τον κατάλληλο εξοπλισµό για ασφάλεια και επιβίωση στα έγκατα της γης. Ενας τέτοιος εξοπλισµός είχε εντοπιστεί από τους εξεγερµένους σε καταφύγιο στην Αλ Μπέιντα. Στο στρατώνα Μπαμπ ελ-Αζίζια, στις παρυφές της Τρίπολης, βρισκόταν ένα από τα γνωστά καταφύγια του Καντάφι και του στενού κύκλου των υπερασπιστών του. Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα υψηλής ασφαλείας, με διπλά τείχη από μπετόν και εξοπλισμένο με υπόγεια καταφύγια.

Το γραφείο του Καντάφι είναι λιτά επιπλωμένο, με έναν χάρτη της Αφρικής στον τοίχο. Ο ίδιος ο Καντάφι, φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από τα ρούχα του, ενώ κάτω από το τουρμπάνι του κρύβεται ένα αλεξίσφαιρο κράνος.

Οι σωσίες

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξακριβώθηκε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είχε σωσίες το Νοέμβριο του 1984 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη. Προσερχόμενος για την ιστορική πλέον διάσκεψη στην Ελούντα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν και τον Ανδρέα Παπανδρέου ο συνταγματάρχης έφερε μαζί του συνοδεία 200 φρουρών, σε αντίθεση με τον Μιτεράν που είχε μόλις έναν.

Στο αεροδρόμιο προσγειώθηαν διαδοχικά δύο αεροπλάνα. Ολοι νόμιζαν ότι ο Καντάφι ήταν στο πρώτο, αλλά αυτό απογειώθηκε αμέσως μετά από λίγα λεπτά. Ακολούθησε το δεύτερο. Μετά την προσγείωση άνοιξε η μπροστική πόρτα, ο Καντάφι κατέβηκε, αλλά όπως αποδείχθηκε στο τέλος ήταν απλώς ένας σωσίας του. Ο Συνταγματάρχης κατέβηκε από την πίσω πόρτα και έφυγε χωρίς να το καταλάβει, την ώρα εκείνη, κανείς εκτός από όσους είχαν επιφορτιστεί για την ασφάλειά του.

Οι «αμαζόνες»

Γνωστές πλέον σε όλους καθώς συνόδευαν τον Καντάφι σε κάθε δημόσια εμφάνισή του αντί για τη βασική του φρουρά που αποτελείται από μισθοφόρους που κατάγονται κυρίως από το Τσάντ, το Νίγηρα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Οι «αμαζόνες» είναι ένα εξαιρετικά εκπαιδευμένο σώμα 40 γυναικών που έχει ορκιστεί πίστη θανάτου στον λίβυο ηγέτη και αποχή από το σεξ. Αυτό που τις ξεχωρίζει από άλλο αντίστοιχο σώμα είναι το γεγονός ότι κυκλοφορούν πάντα βαμένες, φορώντας κοσμήματα και ψηλά τακούνια.

Ο Καντάφι, τα καταφύγια, οι σωσίες, οι... αμαζόνες και η Ουκρανή νοσοκόμα [video] | iefimerida.gr 0

Ο Καντάφι πάντως όπου κι αν βρίσκεται δεν έχει πλέον κοντά του την 38χρονη Ουκρανή νοσοκόμα του Γκαλίνα Κολοτνίτσκα η οποία τον περασμένο μήνα επέστρεψε στην πατρίδα της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ