Σαρώνει η ακρίβεια, έρχονται απολύσεις: Μαύρο καλοκαίρι για την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Σαρώνει η ακρίβεια, έρχονται απολύσεις: Μαύρο καλοκαίρι για την κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ δύσκολοι αναμένεται να είναι οι καλοκαιρινοί μήνες για την κυβέρνηση αφού υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί καλούνται να αναδείξουν το κοινωνικό προφίλ της, τη στιγμή όμως που η ακρίβεια σαρώνει τη χώρα, ενώ οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα και απολύσεις.Ωστόσο λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο περί αλλαγών και ανατροπών των κοινωνικών αδικιών, τα μηνύματα που έρχονται είναι τα ακριβώς αντίθετα. Ενδεικτικό είναι πως χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα νησιά και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.

Τηλεφώνημα Σαμαρά για να πέσουν οι τιμές στα νησιά

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέα Ανδρεάδη και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να πέσουν οι τιμές.Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο τουρισμός πάει καλά και πως πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον διατηρήσουμε σε εξίσου υψηλά επίπεδα και φέτος και τις επόμενες χρονιές.

Επ' αυτού του ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υψηλών τιμών στα νησιά μας.

Γιακουμάτος: «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος...»

Ακολουθώντας -σχεδόν αντιγράφοντας- πιστά το παράδειγμα του πρωθυπουργού, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στους επιχειρηματίες της αγοράς και τα τραστ για τη μείωση των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος... Πρέπει οι επιχειρηματίες και τα τραστ να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και να ρίξουν οι τιμές, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το χάλι», είπε στο Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, σε μια χώρα που έχουν πληγεί τα εισοδήματα πρέπει να πέσουν οι τιμές στα βασικά αγαθά, εξήγησε. Το σχέδιο Γιακουμάτου περιλαμβάνει τρία στάδια: «Πρώτα θα έχουμε σύνθεση - διάλογο, δεύτερον τολμάμε μέτρα, τρίτον "πού σε πονεί και πού σε σφάζει"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ρητή εντολή Σαμαρά να μειωθούν οι τιμές. Όταν έχεις εντολή "per terram per mare" (σ.σ στην ξηρά και στη θάλασσα) πρέπει να πέσουν οι τιμές, πρέπει να το κανείς» πρόσθεσε.

Παρά τα τηλέφωνα και τις προειδοποιήσεις οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα έρευνα η οποία καταγράφει την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές, την ίδια στιγμή που ο τουρισμός βρίσκεται σε συνεχόμενη άνοδο και εκατομμύρια τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα τόσο για τις ομορφιές της όσο και για τις λογικές τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στους δημοφιλέστερους προορισμούς οι τιμές αυξήθηκαν έως και 100% σε σχέση με πέρυσι, με πρωταθλήτρια στην ακρίβεια την Σαντορίνη.

Στο Ημεροβίγλι, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η αύξηση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο αγγίζει το 95%. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης φέτος ανέρχεται στα 501 ευρώ, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή κυμαινόταν στα 257 ευρώ.

Η Μύκονος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να είναι αυξημένη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι. Για να περάσει κάποιος ένα βράδυ στο νησί των Ανέμων, θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 184 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013 έδινε γύρω 126 ευρώ.

Στη Ρόδο οι τιμές στα ξενοδοχεία παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 7% με την μέση τιμή διανυκτέρευσης να διαμορφώνονται στα 75 ευρώ. Στην Κρήτη οι τιμές ανέβηκαν κατά 21%. Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα οι τιμές αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 109 ευρώ σε σχέση με τα 90 ευρώ πέρυσι.

Απολύσεις εξπρές σε τρία υπουργεία - Πρώτη κόντρα υπουργών

Με τρεις φακέλους - φωτιά που έστειλε στα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Μεταφορών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες που αφορούν στη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα το θέμα της διαθεσιμότητας προκάλεσε και την πρώτη κόντρα υπουργών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι επιστολές αφορούν στα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών

Στο Εσωτερικών πρέπει να ολοκληρωθεί η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα 4.000 υπαλλήλων και η απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στο Παιδείας, ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να προκηρύξει έναν αριθμό θέσεων στα ΑΕΙ, όπου θα επαναπροσληφθούν μέρος των 400 διοικητικών που μπήκαν σε διαθεσιμότητα.

Μάλιστα, στις 15 Ιουνίου λήγει η 8μηνη παραμονή των υπαλλήλων που μπήκαν στο καθεστώς και στην περίπτωση που δεν κοινοποιηθεί ο διαγωνισμός, κινδυνεύουν με απόλυση.

Η Τρόικα ζητά απολύσεις και φορολογικούς ελέγχους

Την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπους για κοινωνικές παροχές και να πείσει την Τρόικα να δώσει το πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις, έρχονται οι δανειστές και με ισοπεδωτικό τρόπο λένε ξεκάθαρα μέσω του Πολ Τόμσεν: «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ότι οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που είναι εύκολο να φορολογηθούν, αν μπορείς να εξασφαλίσεις μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις του φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, είπε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διώξει όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποδίδουν. «Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

«Δεμένα» τα χέρια του ΣΔΟΕ

Στον αέρα οι προληπτικοί έλεγχοι που αναμένεται να πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ, αφού εκτός από τακτικούς και πλήρεις ελέγχους, την επόμενη περίοδο το ΣΔΟΕ πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 80.000 προληπτικούς ελέγχους σε τουριστικές περιοχές για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, την έκδοση αποδείξεων και άλλα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ