Η ζωή και το έργο του Νίκου Θέμελη - iefimerida.gr

Η ζωή και το έργο του Νίκου Θέμελη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον γνωρίσαμε ως στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, αλλά ο Νίκος Θέμελης ήταν ένας άνδρας με ευρύτατη μόρφωση που συνδύασε την πολιτική με τη λογοτεχνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, το Doerpfeld Gymnasium. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε και το Διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Η πολιτική του σταδιοδρομία συνδέθηκε με τον Κώστα Σημίτη, από το 1981. Ηταν ο προσωπικός φίλος και συνεργάτης του στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Βιομηχανίας. Οταν ο Κώστας Σημίτης βρέθηκε, μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, στη θέση του προέδρου του κόμματος, ο Νίκος Θέμελης ήταν ένας απ' τους πιο στενούς συνεργάτες του. Συντονίστηκε με τον εκσυγχρονισμό, την ευρωπαϊκή διάσταση και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη (1996-2004), κρατώντας το ρόλο του διευθυντή του γραφείου του ενώ έκανε επιστημονικές δημοσιεύσεις γύρω από ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Εκτός από το χώρο της πολιτικής και της επιστήμης, τα ενδιαφέροντά του επικεντρώθηκαν στη ζωγραφική, στη μουσική και τη λογοτεχνία.. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1998 με το μυθιστόρημα «Η αναζήτηση». Δημοσίευσε επτά μυθιστορήματα που κάλυψαν ένα χρονικό τόξο του ελληνισμού από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα και ξετυλίγονται είτε στο χώρο της ελληνικής διασποράς στα χρόνια των μεγάλων αυτοκρατοριών και της αμφισβήτησής τους από τις ιδέες του Διαφωτισμού, είτε στα σημερινά ελλαδικά σύνορά μας. Μέσα από τα μυθιστορήματα του επιχείρησε να να προσεγγίσει ζητήματα όπως αυτά της ανάδυσης της νεοελληνικής αστικής τάξης, της σύγκρουσης ιδεών και αξιών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, ζητήματα συλλογικών και ατομικών ταυτοτήτων, αλλά και να αναπαραστήσει την εποχή με κάθε είδους αναγκαίο για τη μυθοπλασία πραγματολογικό υλικό. Επέλεγε ιστορίες και ιστορικό υλικό που, όπως έλεγε ο ίδιος: «Βοηθούν να επικαιροποιήσουν την Ιστορία και αντίστροφα να δώσουν ιστορικό βάθος στο παρόν.»

Το 2001 έλαβε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω, για το μυθιστόρημα Η ανατροπή.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, τη γερμανική, την ιταλική, την τουρκική, τη ρουμανική και τη σέρβικη γλώσσα.

Πέθανε στις 20 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 64 ετών, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.


Βιβλιογραφία:
- Η αναζήτηση, 1998
- Η ανατροπή, 2001
- Η αναλαμπή, 2003
- Για μια συντροφιά ανάμεσά μας, 2005
- Μια ζωή δυο ζωές, 2007
- Οι αλήθειες των άλλων, 2008
- Η συμφωνία των ονείρων, 2010

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ