Διεθνής Τύπος: Εγκώμια και ύμνοι για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη - iefimerida.gr

Διεθνής Τύπος: Εγκώμια και ύμνοι για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του νέου «Τσάρου» της οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη από το απόγευμα της Δευτέρας, δεν βρίσκεται στα στόματα μόνο των Ελλήνων, αλλά και των ξένων παρατηρητών που πλέον αλλάζουν το... τσιπάκι και στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα, τοποθετούν το δικό του όνομα.

Για το τι μπορεί να σημαίνει η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου στο πλέον νευραλγικό πόστο της κυβέρνησης, αλλά και για την επιρροή που θα έχει ο μετασχηματισμός στο πολιτικό παιχνίδι της Ελλάδας, κάνει ειδική αναφορά ο ξένος Τύπος στα φύλλα της Τρίτης.

Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για μια κίνηση του Αντώνη Σαμαρά που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της σταθεροποίησης της κυβέρνησής του. Ειδικότερα η τοποθέτηση ενός μη πολιτικού προσώπου στο υπουργείο Οικονομικών (στη λογική του Γιάννη Στουρνάρα) θεωρείται ως μια προσπάθεια συνέχισης και... ταρακουνήματος των υδάτων.

Ο αμερικανοτραφής πανεπιστημιακός Γκίκας Χαρδούβελης που έχει τον χαρακτήρα του μεταρρυθμιστή, σημειώνει ο Guardian, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο σε μια δύσκολη περίοδο, με το χρέος της χώρας να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας να είναι επιτακτικά.

Οσο για τον Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνει η εφημερίδα πως τώρα τον περιμένει η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Έφυγαν αυτοί που προκάλεσαν οργή

Διαβάζοντας πίσω από τις ανακοινώσεις, ο Guardian βλέπει πως ο Σαμαράς απέπεμψε τους υπουργούς που είχαν προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα (Γεωργιάδης, Δένδιας), αν και βεβαίως όλα τα βλέματα είναι πάνω στον Γκίκα Χαρδούβελη, μια προσωπικότητα σεβαστή στο εξωτερικό που είχε ταχθεί εναντίον της τιμωριτικής λιτότητας που είχε επιβάλλει η Τρόικα και η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει πολιτικά την Ελλάδα.

New York Times: Για την αναζωογόνηση του συνασπισμού

Από την μεριά τους οι New York Times αναφέρονται ειδικά στον Γκίκα Χαρδούβελη λέγοντας πως θα κληθεί να θεσπίσει ένα δύσκολο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, ενώ η κυβέρνηση να σταθεροποιηθεί μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές. Κρατάει, όμως, και έναν καλό λόγο για τον κ. Στουρνάρα, καθώς αναφέρει πως επί υπουργίας του η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές.

Wall Street Journal: Νωρίς το πρώτο τεστ

Ως μια αλλαγή στο κυβερνητικό κλίμα βλέπει η Wall Street Journal τον ανασχηματισμό. Τον Γκίκα Χαρδούβελη τον χαρακτηρίζει έμπειρο καθηγητή και η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο σηματοδοτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ο ρόλος που θα διαδραματίσει, αναφέρει η εφημερίδα, θα είναι διπλός: να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να συνδιαλαγεί με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους.
Η πρώτη του δοκιμασία θα έρθει σύντομα, με την έλευση της Τρόικας στην Ελλάδας. Πάντως, αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερη κατάσταση από τότε που ανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας.

China. org.cn: Νέα πνοή

Ειδική μνεία για τον ανασχηματισμό κάνει και η κινεζική ιστοσελίδα China.org.cn που την χαρακτηρίζει ως μια προσπάθεια νέας πνοής από την πλευρά του πρωθυπουργού. Για τον κ. Χαρδούβελη αναφέρει πως είναι καταξιωμένος καθηγητής, με μακρά ακαδημαϊκή θητεία σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενώ θυμίζει παλαιότερα άρθρα του που αντέκρουαν τις πολιτικές βαθιάς ύφεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ