Νίκος Οικονομίδης: Ενα πιθανό όνομα για το υπουργείο Οικονομικών -Ποιος είναι - iefimerida.gr

Νίκος Οικονομίδης: Ενα πιθανό όνομα για το υπουργείο Οικονομικών -Ποιος είναι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς, όπως όλα δείχνουν, απέχουμε μόνο λίγες ώρες από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος φουντώνουν τα σενάρια αφενός για τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν, θα εισέλθουν και θα μετακινηθούν και αφετέρου για το άτομο που θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, αφού η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει κλειδώσει.

Τελευταίες πληροφορίες, θέλουν να προστίθεται στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας το όνομα του Νίκου Οικονομίδη, καθηγητή Οικονομολόγου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Οικονομιίδης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business, New York University και στο University of California, Berkeley και επί χρόνια φίλος με τον κ.Σαμαρά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί και άριστη σχέση με το στενό του σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου ενώ γνωρίζεται και με τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν προκριθεί ο ομογενής καθηγητής, δεν αποκλείεται το ΥΠΟΙΚ να διαχωριστεί σε δύο μέρη, το Οικονομίας και το Οικονομικών, με τον κ. Οικονομίδη να αναλαμβάνει το Οικονομίας και τον Χρήστο Σταϊκούρα το Οικονομικών, μιας και ο τελευταίος ήδη έχει τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων ως αναπληρωτής υπουργός.

Ποιος είναι ο Νίκος Οικονομίδης

Ο Νίκος Οικονομίδης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia και Stanford και είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του ΝΕΤ Institute, που είναι ενα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο δικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern.nyu.edu/networks/ κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά απο το περιοδικό The Economist. Έχει συμβουλεύσει την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, τους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Η έρευνα του ομογενή καθηγητή εστιάζεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου.

Οπως σημειώνει ο ιστότοπος tovima.gr, ο κ. Οικονομίδης αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ πριν από μια εβδομάδα ήταν προσκεκλημένος του ΚΕΠΕ και σε εκδήλωσή του παρουσίασε την δική του προσέγγιση στην προβληματική της εξασφάλισης βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους. Στην ομιλία του εξήγησε πως με μια ακόμη μακρύτερη μετάθεση των λήξεων του χρέους θα μπορούσε να ξεπεραστεί το τωρινό αδιέξοδο, ώστε να «επιτραπεί» να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για επαναφορά της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ