Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] - iefimerida.gr

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα το 1989, ο κινεζικός στρατός σκόρπισε με πρωτοφανή βιαιότητα τους φοιτητές από την πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες διαδήλωναν κατά της διαφθοράς του καθεστώτος και διεκδικούσαν περισσότερη δημοκρατία. Τα θύματα της εκκαθάρισης ήταν εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα μέχρι σήμερα. Οσο για τους πρωταγωνιστές εκείνων των γεγονότων – όσοι τουλάχιστον επέζησαν – ακολούθησαν στη συνέχεια εντελώς διαφορετικά μονοπάτια. Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post εντόπισε τα ίχνη ορισμένων και δείχνει που βρίσκονται τα πάλαι ποτέ παιδιά της Τιεν Αν Μεν 25 χρόνια μετά.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

ΤΣΑΪ ΛΙΝΓΚ: Την εποχή των γεγονότων ήταν τελειόφοιτη ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Κατόπιν, διέφυγε στη Γαλλία και αργότερα πήγε στις ΗΠΑ όπου ζει μέχρι σήμερα. Εκανε διδακτορικό στο Χάρβαρντ και το 2009 έγινε Χριστιανή. Το 2012 έγραψε σε δημόσια επιστολή ότι συγχωρεί εκείνους που έδωσαν εντολή για τη σφαγή, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών άλλων πρώην ηγετικών μορφών της φοιτητικής εξέγερσης.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 2

ΣΕΝ ΤΟΝΓΚ: Ηταν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου όταν εξελίχθηκε σε μια από τις ηγετικές φιγούρες της εξέγερσης. Στη συνέχεια, κατέφυγε και αυτός στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθεί να διαμένει. Εργάστηκε ως freelancer αρθογράφος, ίδρυσε δική του εταιρία πληροφορικής και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Φαίνεται ότι δεν ξέχασε το επαναστατικό του παρελθόν, καθώς το 2011 συμμετείχε στο κίνημα «Occupy Wall Street».

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 3

ΧΟΥ ΝΤΕΖΙΑΝ: Ο 58χρονος μουσικός από την Ταϊβάν πήγε το 1989 στην Κίνα για να ενισχύσει το κίνημα και ήταν από εκείνους που βοήθησαν στις διαπραγματεύσεις με το στρατό για την ασφαλή απομάκρυνση αρκετών φοιτητών. Εν συνεχεία, απελάθηκε πίσω στην Ταϊβάν. Σήμερα εξακολουθεί να συνθέτει, ενώ έχει ανοίξει και τον δικό του μουσικό χώρο στην Κίνα.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 4

ΛΙ ΛΟΥ: Ο 48χρονος άντρας διέφυγε στις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα στην Τιεν Αν Μεν. Εκεί, έκανε τρία διδακτορικά πάνω στις νομικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Σήμερα είναι ένας επιτυχημένος χρηματιστής.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 5

ΖΟΥ ΦΕΝΓΚΣΟΥΟ: Το 1989 ήταν τελειόφοιτος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ειπώθηκε ότι τον κατέδωσε στις αρχές η αδερφή του, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Το 1995 μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου δουλεύει σήμερα ως χρηματιστής.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 6

ΖΑΝΓΚ ΜΠΟΛΙ: Μετά την καταστολή στην Τιεν Αν Μεν, επιχείρησε να πάει στη Σοβιετική Ενωση. Δεν του έδωσαν όμως άσυλο. Ετσι, επέστρεψε στην Κίνα από όπου έφυγε το 1991 για τις ΗΠΑ. Σήμερα ο 57χρονος άντρας είναι πάστορας στην Κινεζική Χριστιανική Εκκλησία στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 7

ΤΣΕΝ ΓΚΟΥΑΝΓΚ: Το 1989 υπηρετούσε τη θητεία του και τραβούσε φωτογραφίες από την πλατεία για λογαριασμό του κινεζικού στρατού. Αργότερα, ασχολήθηκε με την τέχνη. Λέει ότι τα γεγονότα στην Τιεν αν Μεν έχουν επηρρεάσει βαθιά τη δουλειά του.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 8

ΝΤΑΪ ΚΙΝΓΚ: Η 73χρονη γυναίκα εργαζόταν το 1989 ως ρεπόρτερ σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Αρχισε όμως να δείχνει συμπάθεια για τα αιτήματα των φοιτητών, γεγονός που στη συνέχεια της στοίχισε σύντομη παραμονή στη φυλακή. Σήμερα ζει στο Πεκίνο όπου είναι γνωστή για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της.

Τιεν Αν Μεν: Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης [εικόνες] | iefimerida.gr 9

ΝΤΟΥ ΞΙΑΝ: 59 ετών σήμερα, ήταν παρουσιάστρια ειδήσεων σε κρατικό κανάλι. Στις 4 Ιουνίου του 1989 βγήκε στο γυαλί με μαύρο σακάκι και πένθιμο ύφος, κάνοντας μια πολύ συγκινητική αφήγηση για το αιματηρό τέλος της εξέγερσης. Την επόμενη μέρα παύθηκε από τη θέση της. Στη συνέχεια, έκανε κάποιες σύντομες σπουδές στη Φλόριντα των ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Φωτογραφίες: AP, www.chinatoday.com, www.washingtonpost.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ