Φονικά θηλυκά: Γιατί οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα αποδεικνύονται πιο θανατηφόροι - iefimerida.gr

Φονικά θηλυκά: Γιατί οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα αποδεικνύονται πιο θανατηφόροι

Φονικά θηλυκά: Γιατί οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα αποδεικνύονται πιο θανατηφό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια αμφιλεγόμενη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι εξαιτίας των φυλετικών προκαταλήψεων, οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα αποδεικνύονται τελικά πιο θανατηφόροι από τους τυφώνες με ανδρικά ονόματα.

Μέσω στατιστικών μοντέλων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα έχουν προκαλέσει περίπου τρεις φορές περισσότερους θανάτους από ότι αυτοί με ανδρικά ονόματα .

Το εύρημα ωστόσο δεν σχετίζεται τόσο με τη βαρύτητα των καταιγίδων, αλλά με το γεγονός ότι οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα θεωρούνται από το κοινό ως λιγότερο επικίνδυνοι από ότι εκείνοι με ανδρικά ονόματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν προστατευτικά μέτρα όπως η εκκένωση πόλεων κατά τη διάρκεια τυφώνων με γυναικεία ονόματα και είναι ως εκ τούτου περισσότερο ευάλωτοι.

Ιστορικά, οι τυφώνες έπαιρναν μόνο γυναικεία ονόματα από τους μετεωρολόγους γιατί θεωρούσαν ότι αντανακλούν ορισμένα «γυναικεία» χαρακτηριστικά, όπως το απρόβλεπτο. Ωστόσο, σε μια εξελισσόμενη κοινωνία ήρθε η συνειδητοποίηση του σεξισμού και η πρακτική αυτή άλλαξε το 1970, με αποτέλεσμα να προστίθενται και αρσενικά ονόματα στο σύστημα. Τώρα, υπάρχουν έξι επαναλαμβανόμενες λίστες με αντρικά και γυναικεία ονόματα για τους τυφώνες.

Προκειμένου να διερευνηθεί ο πιθανός ρόλος της ανισότητας μεταξύ των φύλων στην αντίληψη του κινδύνου των τυφώνων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά θανάτου δεκαετιών από τυφώνες των ΗΠΑ και στη συνέχεια εξέτασαν ποιοι από αυτούς έχουν γυναικεία και ποιοι ανδρικά ονόματα.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέσω της σύνδεσης του τυφώνα με ένα συγκεκριμένο φύλο, οι φυσικές καταστροφές κρίνονται με τους αντίστοιχους κοινωνικούς ρόλους και τις προσδοκίες του συγκεκριμένου φύλου. Ετσι οι τυφώνες με ανδρικά ονόματα, ως εκ τούτου θεωρούνται υποσυνείδητα πιο επικίνδυνοι και πιο έντονοι από ότι οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει στην πράξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ