Τέσσερα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ράβουν υπουργικό κοστούμι - iefimerida.gr

Τέσσερα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ράβουν υπουργικό κοστούμι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρότι αναχώρησε για προγραμματισμένο ταξίδι σε Βαρσοβία και Βιέννη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καταλήξει στο ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό που θα γίνει το πιθανότερο αύριο, Τετάρτη.
Ποιοί κρίθηκαν επιτυχημένοι και ποιοί φεύγουν από την κυβέρνηση
Πέντε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση και αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους, αφού η θητεία τους κρίθηκε επιτυχημένη. Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη οι οποίοι αναμένεται να διατηρήσουν τη θέση τους. Επίσης, αμετακίνητη θεωρείται και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να αλλάξει πόστο. Ο ίδιος έχει ζητήσει να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, όμως δεν αποκλείεται να μετακομίσει μέχρι την Μεσογείων, στο Πεντάγωνο, κάτω από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όσον αφορά στην Εύη Χριστοφιλοπούλου η θητεία της στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει χαρακτηριστεί θετική, αφού ένα χρόνο τώρα διατήρησε καλή επικοινωνία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τους εκπροσώπους της Τρόικα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου της. Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης αποχωρήσει από το συγκεκριμένο υπουργείο και αναλάβει στη θέση του κάποιο άλλος προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Χριστοφιλοπούλου μάλλον θα μείνει στη θέση της. Αντίθετα, αν τον κ. Μητσοτάκη διαδεχθεί κάποιος προερχόμενος από την Ελιά, τότε μάλλον εκείνη θα μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει ο υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου.

Ο Λοβέρδος στην κυβέρνηση
Στον ανασχηματισμό το νέο κεντρικό πρόσωπο από την Ελιά θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το όνομά του «παίζει» για αρκετά υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και το Εσωτερικών. Έπειτα από σχετική απόφαση της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα, ο κ. Λοβέρδος μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Χρήστο Αηδόνη θα συνεργαστούν με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας την δύναμη της κυβέρνησης στη Βουλή και, ως εκ τούτου, επόμενο είναι να έχουν ενισχυμένη θέση στην κυβερνητική συνεργασία.
Οταν προ ημερών ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι αναζητά ένα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά για να συμμετέχει στην κυβέρνηση πολλοί το εξέλαβαν ως πρόθεση να υπουργοποιήσει κάποιον από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ακούστηκε το όνομα του Βασίλη Οικονόμου. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει πρόθεση να τορπιλίσει το κλίμα στη Δημοκρατική Αριστερά και ότι ως «πρόσωπο από την κεντοαριστερά» εννοοεί τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Νέες εισαγωγές στην κυβέρνηση
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να αλλάξει πόστο. Το όνομά του συζητείται για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, όμως δεν αποκλείεται να μετακομίσει μέχρι την Μεσογείων, στο Πεντάγωνο, κάτω από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Σε ,τι αφορά στις νέες εισόδους στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ μεγάλες πιθανότητες έχουν να ορκιστούν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Ντόλιος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Συλβάνα Ράπτη και Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης φημολογείται η υπουργοποίηση του Ηλία Μόσιαλου. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι από τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πού έχουν πέσει στο τραπέζι και που μπορούν να εκφράσουν την τάση της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής αριστεράς μέσα στην κυβέρνηση, παρότι ο ίδιος δεν διαθέτει ερίσματα στο ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικές φιλίες του δεν είναι σταθερές.

Προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.


Tι θα γίνει με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ
Τέλος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας αναμένεται να παραμείνει στη θέση του, ενώ αίνιγμα παραμένει ποιός θα αναλάβει το κρίσιμο πόστο του γραμματέα του κόμματος, μετά την αποχώρηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής.

«Θα παραμείνω γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον έως το Συνέδριο του Οκτωβρίου» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ετσι, αφήνει να εννοηθεί ότι το αν θα παραμείνει ευρωβουλευτής ή αν θα επιλέξει το ρόλο του ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από την έκβαση του ιδρυτικού Συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης.

Με τη δήλωσή του στα Νέα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και δεύτερος σε σειρά κατάταξης εκλεγμένος ευρωβουλευτής της Ελιάς, γνωρίζοντας ότι θα τεθεί το θέμα του ασυμβίβαστου ανάμεσα στις δύο του ιδιότητες, απαντά εκ των προτέρων: «Το κόμμα δεν θα πάει ακέφαλο σε Συνέδριο».


Σε Βιέννη και Βαρσοβία ο Βενιζέλος
Τη Βιέννη, όπου θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια θα επισκεφθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, F. Mogherini, τις προτεραιότητες της ελληνικής και της ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στη Βαρσοβία, κατόπιν προσκλήσεως του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών, R. Sikorski, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους εορτασμούς της 25ης επετείου για την Ημέρα της Ελευθερίας της Πολωνίας και στην τελετή απονομής του Βραβείου Αλληλεγγύης, ενός βραβείου, το οποίο έχει θεσπιστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ως αναγνώριση των προσπαθειών προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που αγωνίζονται για την προώθηση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ