Τι αντηλιακό θα φορέσετε φέτος; Επιλέξτε την κατάλληλη προστασία για το δέρμα σας - iefimerida.gr

Τι αντηλιακό θα φορέσετε φέτος; Επιλέξτε την κατάλληλη προστασία για το δέρμα σας

Τι αντηλιακό θα φορέσετε φέτος; Επιλέξτε τη κατάλληλη προστασία για το δέρμα σας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καλοκαίρι μπήκε επίσημα και ήρθε η ώρα να βγούμε στις παραλίες. Ωστόσο για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό θα ήταν να είμαστε προστατευμένοι. Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργούν τα αντηλιακά και πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο για το δέρμα μας.

Τα αντηλιακά είναι φίλτρα προστασίας που μπλοκάρουν τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και της UVB στο δέρμα, χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και φυσικά φίλτρα που αποτελούνται κυρίως από ορυκτά όπως οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου.

Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό ώστε να είμαστε ασφαλείς; Καταρχάς, οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξετε ένα φαρμακευτικό αντηλιακό με υψηλή φωτοσταθερότητα, ενώ καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για την επιλογή του.

Οσο για το δείκτη προστασίας (SPF) πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 και να παρέχει επαρκή προστασία τόσο από τη UVB όσο και από τη UVA, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται όταν στη συσκευασία αναγράφεται ο ειδικός δείκτης PPD.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι τύποι δέρματος ίδιοι και κάθε σώμα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες προστασίας. Σε γενικές γραμμές τα λιπαρά- ακνεϊκά δέρματα απαιτούν ειδικό λεπτόρευστο αντηλιακό με SPF 30, οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι, τα παιδιά και οι ασθενείς φωτοευαίσθητων νοσημάτων SPF 50, ενώ για τα ευαίσθητα δέρματα με αλλεργική τάση ή με ροδόχρου νόσο πρέπει να προτιμώνται ειδικά αντηλιακά κατόπιν συνεννόησης με δερματολόγο.

Τέλος, τα αντηλιακά καλύπτουν και άλλες απαιτήσεις, αφού υπάρχουν φαρμακευτικά αντηλιακά με αντιοξειδωτικές αντιγηραντικές ουσίες, με ενεργοποιητές μαυρίσματος ή με καλυπτικό για όσους έχουν ακμή, κόκκινες ραγάδες, ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, δυσχρωμίες κ.α.

Παρολαυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας δεν αρκεί για απεριόριστη έκθεση στον ήλιο, αφού μειώνει αλλά δεν εξαλείφει τους κινδύνους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ