Αναζητούνται 180 βουλευτές για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Αναζητούνται 180 βουλευτές για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κούρσα «αντοχής» στην οποία πρόκειται να αποδυθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει κατάληξη στον «μαγικό» αριθμό 180. Είναι ο αριθμός των βουλευτών που αν εξασφαλιστεί, η παρούσα Βουλή εκλέγει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η πιθανότητα να στηθούν πρόωρες εκλογές φεύγει από το... κάδρο.
Με βάση την παρούσα εικόνα του κοινοβουλίου η κυβερνητική συνεργασία έχει στις τάξεις της ένα δυναμικό 155 βουλευτών. Ητοι: οι 125 της Νέας Δημοκρατίας, οι 27 του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης που ουσιαστικά έχουν ενταχθεί, συν ο πρώτος επιλαχών στην θέση του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη.

Η δεξαμενή

Είναι πρόδηλο, λοιπόν, πως η κύρια δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αρδεύσει «ναι» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που αριθμούν τους 19 (αφαιρώντας από την εξίσωση τους κ. Λοβέρδο-Αηδόνη).

Στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών είναι δεδομένο πως θα βρεθούν κάθε ένας εξ αυτών των 19 βουλευτών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, και να διαμορφώσει την λεγόμενη "προεδρική πλειοψηφία" ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 ώστε να εξαντλήσει την 4ετία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται 200 ψήφοι και στη τρίτη 180.

Ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι

Από τους 19 οι 5 είναι "Ανεξάρτητοι" και οι 14 έχουν δημιουργήσει την κοινοβουλευτική ομάδα των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών", εκ των οποίων 5 προέρχονται από τη ΝΔ, 4 από του ΠΑΣΟΚ, 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από την Χρυσή Αυγή, 5 από τους ΑΝΕΛ και 2 από την ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα από τους "Ανεξάρτητους" δύο προέρχονται από τη ΝΔ και συγκεκριμένα ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Βύρωνας Πολύδωρας, 2 από τη Χρυσή Αυγή ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και 1 από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος.

Από την ομάδα των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Νίκος Σταυρογιάννης προέρχονται από τη ΝΔ, ο Πέτρος Τατσόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς από τη ΔΗΜΑΡ, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Γιάννης Κουράκος από τους ΑΝΕΛ.

Πού θα βρεθούν οι 180

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόδρο, τα «φώτα» πέφτουν στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και δυνητικά σε εκείνους των ΑΝΕΛ, καθώς αμφότερα τα κόμματα δεν θα επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές υπό το φάσμα να δουν τα εκλογικά τους ποσοστά να γκρεμίζονται.
Αν λοιπόν υποθετικά οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, τότε οι θετικές ψήφοι φτάνουν στις 169 και αναζητούνται άλλες 11 για να φτάσει η κυβέρνηση στον... μαγικό αριθμό 180.
Οι ενδείξεις λένε πως δεν πρόκειται να γίνει προσέγγιση σε ανεξάρτητους βουλευτές που κλείνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Μουτσινάς, Βουδούρης, Τζάκρη, Παραστατίδης και Τατσόπουλος). Αντιθέτως θα μπορούσε να γίνει συζήτηση με κάποιους άλλους (Μπόλαρης, Ανδρουλάκης, Κασαπίδης, Νταβρή, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος και Καρπενάρος).
Ερωτηματικό παραμένουν τα μέλη της ομάδας Πολύδωρα, αλλά και τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος).

Τα δεδομένα για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια

Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2015, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο πρέπει να διεξαχθούν τότε, αλλά μπορεί να γίνουν και νωρίτερα.
Μια από τις πιθανές ημερομηνίες τοποθετείται, με βάση πληροφορίες του iefimerida.gr, πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στον Νοέμβριο του 2014, ενώ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί το οποιοδήποτε «ατύχημα».

Σκουρλέτης: Μηχανορραφίες και... τσιμπολογήματα

Μπορεί η διαδικασία να αργεί ακόμη και να φαντάζει μακριά ο Νοέμβρης, ωστόσο, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει κάτι που φαίνεται και από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Την αρχή έκανε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος την επομένη των εκλογών πήγε στον Κάρολο Παπούλια ζήτησε εκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να «μην τολμήσει» να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για «μηχανορραφίες» και «τσιμπολογήματα» εκ μέρους της κυβέρνησης από τα άλλα κόμματα (με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ) ώστε να εξασφαλίσει τους ποθητούς 180 ψήφους.
«Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από το οποίο αναδύεται ένα τέτοιο άρωμα. Και είναι θεμιτό να υπάρχουν μετακινήσεις, αλλά όταν αυτό γίνεται ερήμην πραγματικών καταστάσεων και είναι αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, κάποιων μηχανορραφιών, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Είναι "τσιμπολόγημα", δηλαδή, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που περνάνε δύσκολες ώρες για να φτιαχτεί πάση θυσία μια νόθα προεδρική πλειοψηφία με στόχο να μην πάμε σε εκλογές» δήλωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα σενάρια για βουλευτές εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που φέρονται έτοιμοι να συνδράμουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ