Τα πουλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία: Ενα εκπληκτικό πείραμα - iefimerida.gr

Τα πουλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία: Ενα εκπληκτικό πείραμα

Τα πουλιά καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία: Ενα εκπληκτικό πείραμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι μόνο οι παπαγάλοι που «πιάνουν» λέξεις. Οπως απέδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα ωδικά πτηνά είναι σε θέση να καταλάβουν την ανθρώπινη ομιλία και να αντιδράσουν ανάλογα, κατανοώντας γλωσσικές πτυχές όπως ο τόνος και η διάρκεια των συλλαβών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μισέλ Σπίρινγκς από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι σπίνοι ζέμπρα είναι πιο ευαίσθητοι κι από τους ανθρώπους στις αλλαγές της προσωδίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εκπαίδευσαν τα πτηνά να ανταποκρίνονται σε μοτίβα συλλαβών ανθρώπινου λόγου, τα οποία έπαιζαν σε μεγάφωνα επάνω από τα κλουβιά τους.

Ανάλογα με τον ήχο, τα πουλιά έπρεπε να ακουμπήσουν με το ράμφος τους ένα συγκεκριμένο κλειδί, ή να μην κάνουν τίποτα. Οταν αντιδρούσαν σωστά ανταμείβονταν με τροφή, ενώ οι λανθασμένες ενέργειες οδηγούσαν σε 15 δευτερόλεπτα σκοταδιού.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι σπίνοι όχι μόνο αναγνώρισαν τις αλλαγές στα μοτίβα, αλλά εφάρμοσαν τις γνώσεις τους και σε άλλες ακολουθίες, που αποτελούνταν από νέες συλλαβές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πουλιά ομιλία πείραμα άνθρωπος ήχοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ