Οι ειδικοί προειδοποιούν: Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας και όχι την Wikipedia -Εννέα στα δέκα άρθρα έχουν λάθος - iefimerida.gr

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας και όχι την Wikipedia -Εννέα στα δέκα άρθρα έχουν λάθος

Οι ειδικοί προειδοποιούν να «συμβουλεύεστε πρώτα τον γιατρό σας» και όχι την διά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καλό θα ήταν να μην επαναπαύονται οι χρήστες της δημοφιλούς εγκυκλοπαίδειας Wikipedia για ιατρικά θέματα καθώς, όπως, φάνηκε ύστερα από μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα εννέα στα δέκα άρθρα ιατρικού περιεχομένου περιέχουν λάθη ή οι αναφορές του κειμένου είναι παλαιότερες συγκριτικά με τις ιατρικές εξελίξεις.

Δέκα ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρόμπερτ Χέιστι της Σχολής Οστεοπαθητικής Ιατρικής, προχώρησαν σε δημοσίευση της συγκεκριμένης μελέτης στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Οστεοπαθητικού Συλλόγου και σύγκριναν τα λήμματα της Wikipedia, με επιστημονικά άρθρα, που αφορούσαν παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιολογικές, οστεοαρθρίτιδα, πόνους στην μέση, διαβήτη, κατάθλιψη κ.ά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν πως υπήρχαν πολλά επιστημονικά λάθη στα άρθρα του έκτου δημοφιλέστερου διαδικτυακού τόπου, στον οποίο υπάρχει δυνατότητα συγγραφής από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, πολλοί είναι οι εθελοντές τους ιατρικού χώρου, οι οποίοι ελέγχουν τις ανακρίβειες που υπάρχουν στα κείμενά τους, χωρίς ωστόσο να εξαλείφεται το πρόβλημα.

Σε ποσοστό 90%, η γνώστη εγκυκλοπαίδεια περιέχει αναφορές, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες. Ο Χέιστι δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως παρά το γεγονός ότι η Wikipedia είναι ένα εύκολο και βολικό εργαλείο για όλους, εντούτοις δεν πρέπει να το εμπιστεύονται οι χρήστες σε θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία, καθώς πρωτίστως θα πρέπει να ζητήσουν την γνώμη ενός ειδικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ