Οι «λάιτ» αντισυστημικοί της νέας Ευρωβουλής: «Αγανακτισμένοι» από την Ισπανία, κόμμα κατά του ευρώ από τη Γερμανία - iefimerida.gr

Οι «λάιτ» αντισυστημικοί της νέας Ευρωβουλής: «Αγανακτισμένοι» από την Ισπανία, κόμμα κατά του ευρώ από τη Γερμανία

«Αγανακτισμένοι» από την Ισπανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί από χθες όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον «τρόμο» που προκάλεσε η άνοδος της ακροδεξιάς στην ευρωπαϊκή κάλπη. Παράλληλα όμως, εντυπωσιακή εμφάνιση έκαναν και άλλα καινούργια «αντισυστημικά» κόμματα τα οποία δεν σχετίζονται με την άκρα δεξιά, αλλά αναταράσσουν με τον τρόπο τους το πολιτικό σκηνικό στις χώρες τους, προσεχώς και στην Ευρωβουλή. Εδώ ξεχωρίζουν οι Ισπανοί και οι Γερμανοί.

Στην Ισπανία, οι «αγανακτισμένοι», τρία χρόνια μετά το κίνημα που εξήχθη σε διάφορα σημεία της Ευρώπης – και όχι μόνο – πέτυχαν χθες μια σημαντική νίκη στην Ευρωβουλή με την παρθενική τους εμφάνιση στην κάλπη. Το κόμμα «Podemos» (μπορούμε) των Ισπανών «indignados» ήταν μαζί με άλλα αποκαλούμενα «μικρά κόμματα» από τους μεγάλους κερδισμένους των ευρωεκλογών της Κυριακής.

Οι Ισπανοί «αγανακτισμένοι» κατέκτησαν το 7,9% των ψήφων ποσοστό που μπορεί να τους εξασφαλίσει έως και πέντε έδρες στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μπορεί το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές να κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις, τα δύο κόμματα, όμως, έχασαν συνολικά περισσότερους από 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους και 17 έδρες.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος, αλλά για την αρχή του τέλους του δικομματισμού. Πρέπει να τους ανατρέψουμε γιατί κατέστρεψαν τη χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, αρθογράφος και τακτικός προσκεκλημένος «εναλλακτικών» πολιτικών εκπομπών στην ισπανική τηλεόραση. Το δυναμικό ντεμπούτο του κόμματος προκαλεί κραδασμούς προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς φαίνεται να «κλέβει» ψήφους και από την παραδοσιακή αριστερά. Ο αριστερός συνασπισμός «Ενωμένη Αριστερά» (IU) που θα εκπροσωπηθεί με 6 ευρωβουλευτές, τέσσερις περισσότερους από το 2009, είναι και αυτός από τους κερδισμένους της χθεσινής κάλπης, αρκετά πίσω ωστόσο από τα ποσοστά της τάξης του 12% - 15% που του έδιναν τα γκάλοπ πριν από μήνες.

Οι «λάιτ» αντισυστημικοί της νέας Ευρωβουλής: «Αγανακτισμένοι» από την Ισπανία, κόμμα κατά του ευρώ από τη Γερμανία | iefimerida.gr 0

Το ΑfD (Εναλλακτική λύση για τη Γερμανία), μπορεί να μην κατάφερε να μπει στη γερμανική Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, χθες όμως πήρε τη ρεβάνς κάνοντας ένα δυναμικό ντεμπούτο στην Ευρωβουλή κερδίζοντας σχεδόν το 7%.Το κόμμα, το οποίο μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής, υποστηρίζει τη διάλυση της ευρωζώνης η οποία ευθύνεται, όπως υποστηρίζει στις θέσεις του που έχουν επεξεργαστεί διαπρεπείς Γερμανοί καθηγητές οικονομικών, για την καταστροφική πορεία της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Ο αρχηγός του μάλιστα, ο καθηγητής οικονομικών Μπερντ Λούκε, σε παλιότερη συνέντευξή του είχε πει για τη χώρα μας ότι " η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ για να διασώσει την οικονομία της".
Το AFD θεωρείται σύμπτωμα της κρίσης της Ευρωζώνης και υπενθύμιση των κινδύνων της κρίσης χρέους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εμφανίστηκε με μονοθεματική πλατφόρμα πριν από έναν χρόνο -αυτήν της αντίθεσης στις ευρωδιασώσεις και, στην ανάγκη, και στο ίδιο το ευρώ- την οποία προσπάθησε να επεκτείνει με την «παραδοσιακή» πλατφόρμα που χρησιμοποιούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. To χθεσινό αποτέλεσμα πάντως ήρθε να διαψεύσει τα γερμανικά ΜΜΕ τα οποία -με εξαίρεση τη Bild- παρουσίαζαν το κόμμα ως περιθωριακό και περίπου γραφικό.

Φωτογραφίες: www.elmundo.es, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ