ΣτΕ: Κατά πλειοψηφία έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ - iefimerida.gr

ΣτΕ: Κατά πλειοψηφία έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με 15 ψήφους υπέρ και 10 κατά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ πριν από περίπου ένα χρόνο, απορρίπτοντας την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και του προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη.
Στο σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης αναφέρεται ότι από τον Ιούλιο του 2011 και με βάση του προγράμματος Δημόσιας προσαρμογής της Ελλάδας, οι σταθμοί της Δημόσιας Τηλεόρασης περιελήφθησαν στο σχεδιασμό κατάργησης, συγχώνευσης ή εξυγίανσης μη απαραίτητων δημόσιων φορέων και αναφέρουν ότι από το Σύνταγμα δεν προκύπτει ότι επιβάλλεται η λειτουργία δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία «ο νομοθέτης έχει την ευχέρεια συνεκτιμώντας την οικονομική δυνατότητα του κράτους σε κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο να επιλέξει αν με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών για τη Ραδιοτηλεόραση, είναι αναγκαίο και δυνατό να ιδρυθεί δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης».

Οι 10 σύμβουλοι του δικαστηρίου που μειοψήφησαν υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση της ΕΡΤ προσκρούει στο άρθρο 15 του συντάγματος και πως «ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να καταργήσει τον Δημόσιο φορέα Ραδιοτηλεόρασης και δη επ' αόριστον» και μάλιστα τονίζουν ότι η υποχρέωση αυτή του νομοθέτη, συναπτόμενη και με την τήρηση της αρχής της συνεχόμενης λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης καθίσταται ακόμα εντονότερη στην προκειμένη περίπτωση λόγω του ότι οι ιδιωτικοί φορείς ραδιοτηλεόρασης λειτουργούν παρανόμως μέχρι σήμερα με την ανοχή της Πολιτείας.

Η Ομομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η κατάργηση της ΕΡΤ δεν παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ πολύ περισσότερο όταν καταργήθηκε για να ιδρυθεί ένας νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης.
Τέλος, ομόφωνα η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις δεν καταλαμβάνουν εργαζόμενους που απασχολούν του οργανισμούς Δημόσιου Δικαίου που ασκούν δημόσια εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ