«Λειψές» παραμένουν οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών -Δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

«Λειψές» παραμένουν οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών -Δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή

«Λειψές» παραμένουν οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών -Δεν αντιμετ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Κενό» γράμμα κινδυνεύουν να μείνουν οι ενισχυμένες αρμοδιότητες που «παραχώρησε» το υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, γιατί πολύ απλά τα ελεγκτικά «εργαλεία» είναι άχρηστα εάν δεν υπάρχουν τα ανάλογα «χέρια».Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην τελευταία Εκθεση αξιολόγησης, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου (οι αποκαλούμενοι έλεγχοι made in USA), «έως την άφιξη νέου προσωπικού κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2015, η φορολογική διοίκηση δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μεγάλη φοροδιαφυγή», κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν γίνουν σύντομα νέες προσλήψεις ελεγκτικού προσωπικού (ή "μεταγραφές" από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών), η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα έχει το παραμικρό πρακτικό αντίκρυσμα.

Με βάση τους νέους στόχους, που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 πλήρεις έλεγχοι (σε όλα τα φορολογικά πεδία) σε μεγάλες επιχειρήσεις κι άλλοι 307 σε άτομα μεγάλου πλούτου, στόχοι που είναι δύσκολο να επιτευχθούν παρά το ότι η "ναυαρχίδα" των ελεγκτικών υπηρεσιών- το ΚΕΦΟΜΕΠ- έχει πατήσει "γκάζι" από τον Μάρτιο και μετά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εκτεταμένων ελέγχων που πρέπει να γίνουν στη λίστα με τα εμβάσματα, καθώς όπως τονίζουν στελέχη του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος ελέγχων στην επίμαχη περίοδο 2009- 2011, στη δεύτερη φάση ελέγχων- που θα πραγματοποιηθούν υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αν λάβει κανείς υπόψιν την υποστελέχωση της υπηρεσίας αλλά και την μικρή ελεγκτική εμπειρία των στελεχών της- οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να παρουσιάσουν στοιχεία για εισοδήματα και περιουσία έως το 2000!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ