The Times of Israel: Ο αντισημητισμός τρέχει αχαλίνωτος στην Ελλάδα -Αυξήθηκε λόγω Χρυσής Αυγής - iefimerida.gr

The Times of Israel: Ο αντισημητισμός τρέχει αχαλίνωτος στην Ελλάδα -Αυξήθηκε λόγω Χρυσής Αυγής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η είδηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατών με το μεγαλύτερο ποσοστό αντισημιτισμού, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ισραηλινούς αναλυτές. Άλλωστε το ποσοστό (69%) που δίνει η έρευνα της Anti - Defamation League, δημιουργεί από μόνο του προβλήματα

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα υποσκελίζει κράτη που παραδοσιακά έχουν ταχθεί εναντίον των Εβραίων, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, αλλά και η Γαλλία. Σε μια ανάλυση που κάνει η ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel» προσπαθεί να εντοπίσει τα αίτια του φαινομένου.

Η πρώτη εκτίμηση, είναι ότι ο αντισημιτισμός τρέχει αχαλίνωτος στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της ευθύνης πηγαίνει στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει βρει γόνιμο έδαφος για την ακροδεξιά ιδεολογία του στα ερείπια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στις εκλογές της Κυριακής για τη δημαρχία στην Αθήνα, για παράδειγμα, το 16% των ψήφων πήγε στον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, τον Ηλία Κασιδιάρη. Εναν άνθρωπο που έγινε γνωστός όταν χαστούκισε σε τηλεοπτικό πλατό μια γυναίκα βουλευτή του κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας (βλ. Λιάνα Κανέλλη), ενώ φέρει και μια μεγάλη σβάστικα, ως τατουάζ, στον ώμο του.

Από την άλλη, όμως, η εφημερίδα σημειώνει πως η κατάσταση είναι πιο σύνθετη από ότι φαίνεται. Οι Εβραίοι ηγέτες, αλλά και άνθρωποι που μένουν στην Ελλάδα θεωρούν πως κρούσματα βίας δεν έχουν υπάρξει, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι στη Γαλλία.

Δεν υπάρχει αντισημητική βία, μόνο ρητορική

Οπως δηλώνει ο Βίκτορ Ελιέζερ, γενικός γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, «παρά τα ποσοστά της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είχαμε αντισημιτική βία στην Ελλάδα. Μάλλον αυτή η έρευνα δεν είχε να κάνει με την ενδημική βία, αλλά με στερεότυπα των ανθρώπων. Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός λαός έχει πολλά στερεότυπα».

Και μάλλον κάπως πρέπει να είναι, καθώς τα βασικά ερωτήματα της έρευνας είχαν να κάνουν με το αν οι Εβραίοι μιλούν πολύ για το Ολοκαύτωμα, αν ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και τις μεγάλες επιχειρήσεις και αν θεωρούν πως είναι ανώτεροι των υπόλοιπων ανθρώπων. Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ελληνες (όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι ανά τον κόσμο) και κάπως έτσι διαμορφώθηκε το εις βάρος τους ποσοστό.

Στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα, ο αντισημιτισμός υπάρχει στον... αέρα. Το 2012 μέσα στη Βουλή ο Ηλίας Κασιδιάρης διάβασε μια περικοπή από το βιβλίο «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», αλλά αυτό δεν καταδικάστηκε από κανέναν.

Αντισημητισμός και στον ΣΥΡΙΖΑ!

Ομως, δεν είναι μόνο οι ακραίες φωνές της ΧΑ που σημειώνονται στο άρθρο. Την περίοδο που η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ και την αντικατέστησε με τη ΝΕΡΙΤ, ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε πως το ΝΕΡΙΤ είναι εβραϊκή λέξη και συνδέεται με το Χανουκά (αντίστοιχη γιορτή των Φώτων).
«Οι Ελληνες είναι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, καθώς τη χρησιμοποιούν και σε προσωπικό επίπεδο», σημειώνει ο πολιτικός σχολιαστής Ευθύμιος Τσιλιόπουλος, «πολλά πράγματα στη χώρα τους συμβαίνουν κάτω από το τραπέζι, ως εκ τούτου δεν μπορούν να πιστέψουν πως αυτά που περνούν τώρα δεν προέρχονται από τις μηχανορραφίες των ξένων».

Ωστόσο, σημάδια βελτίωσης υπάρχουν, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και φαίνονται από την κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να φυλακίσει υψηλόβαθμα μέλη της ΧΑ και να εντάξει στα σχολεία ειδικό πρόγραμμα που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ