«Ερντογάν, μην έρθεις» - Πολιτικοί, πολίτες και Tύπος στη Γερμανία διαφωνούν με την προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού - iefimerida.gr

«Ερντογάν, μην έρθεις» - Πολιτικοί, πολίτες και Tύπος στη Γερμανία διαφωνούν με την προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού

«Ερντογάν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Persona non grata φαίνεται πως γίνεται ο Ερντογάν για πολλούς Γερμανούς, αλλά και Τούρκους που ζουν στη Γερμανία εξαιτίας της τραγωδίας στο ορυχείο. Χιλιάδες πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν εξαγγείλει διαδήλωση για το Σάββατο, οπότε ο τούρκος πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κολωνία. Παράλληλα, ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά και πολιτικοί συμβουλεύουν τον Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γερμανία.
Το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο της Σομά αποκτά διεθνείς διαστάσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Κολωνία το ερχόμενο Σάββατο, προσκεκλημένος της Ενωσης Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών. Ο τούρκος πρωθυπουργός φιλοδοξούσε να μετατρέψει την επίσκεψη σε προεκλογική καμπάνια μεταξύ των συμπατριωτών του που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Αύγουστο στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί φέτος είναι η πρώτη φορά όπου οι Τούρκοι της Γερμανίας θα μπορέσουν να ψηφίσουν για τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα καταγωγής τους.

«Ερντογάν, μην έρθεις» - Πολιτικοί, πολίτες και Tύπος στη Γερμανία διαφωνούν με την προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού | iefimerida.gr 0

Ολα αυτά όμως προγραμματίζονταν πριν την κατάρρευση του ορυχείου η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ετσι, αντί για την πανηγυρική υποδοχή που περίμενε, ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις και συνθήματα εναντίον του. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού τύπου, η Κολωνία ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην πόλη. Τουλάχιστον 10.000 άτομα φαίνεται πως έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση με το σύνθημα «Λέμε όχι στον Ερντογάν» την οποία διοργανώνει η Κοινότητα Αλεβιτών Γερμανίας. Οι αρχές ετοιμάζουν μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση επειδή φοβούνται το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.
Σύμφωνα μάλιστα με την τοπική εφημερίδα Kolner Stadt-Anzeiger, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Κολωνίας Γιούργκεν Ρότερς συμβούλευσε τον Ερντογάν, εμμέσως πλην σαφώς, να ματαιώσει την επίσκεψη. «Εγώ, ως υπεύθυνος πολιτικός, θεωρώ ότι ύστερα από ένα τόσο τραγικό συμβάν που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών, ο Ερντογάν θα έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί από το να μεταφέρει την προεκλογική του καμπάνια στο εξωτερικό».

«Ερντογάν, μην έρθεις» - Πολιτικοί, πολίτες και Tύπος στη Γερμανία διαφωνούν με την προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού | iefimerida.gr 1


Στο ίδιο πνεύμα φαίνονται να κινούνται και άλλοι γερμανοί πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, «από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) εταίρους της καγκελαρίου Μέρκελ μέχρι το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)», γράφει η εφημερίδα Die Zeit, η οποία σχολιάζει ότι «σπάνιες φορές ένας άνθρωπος καταφέρνει να ενώσει τόσο αντίθετους μεταξύ τους πολιτικούς». Παράλληλα, η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σε άρθρο γνώμης χαρακτηρίζει ανοιχτά τον Ερντογάν ως «ανεπιθύμητο επισκέπτη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ