Χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη κάλπη -«Μπήκαμε στον αυτοδιοικητικό χάρτη» - iefimerida.gr

Χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη κάλπη -«Μπήκαμε στον αυτοδιοικητικό χάρτη»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθημα ικανοποίησης εκπέμπει η Κουμουνδούρου μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποφεύγοντας όμως μεγαλοστομίες εν όψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου και της ακόμη κρισιμότερης μάχης των ευρωεκλογών.

Στον β´ γύρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών σε 4 περιφέρειες:

θα αναμετρηθούν η Ρένα Δούρου στην Αττική, Οδυσσέας Βουδούρης στην Πελοπόννησο, ο Βαγγέλης Αποστόλου στη Στερεά Ελλάδα, ο Θοδωρής Γαλιατσάτος στα Ιόνια νησιά και η Όλγα Γεροβασίλη στην Ήπειρο. Αντιθέτως, «εκτός» έμειναν οι υποψήφιοι στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Κάνοντας «ταμείο», οι επιτελείς της Κουμουνδούρου επισημαίνουν τέσσερις λόγους για τους οποίους και μπορούν να «χαμογελούν», αξιώνοντας να ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα για την ανατροπή των συσχετισμών την άλλη Κυριακή.

  • Πρώτον, αξιοποιούν το γεγονός ότι η ΝΔ δεν θα έχει υποψήφιους στο δεύτερο γύρο σε αυτές τις αναμετρήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά απ' το '74 και μετά.
  • Δεύτερον, σχολιάζουν ως «μάχη βαρύνουσας σημασίας» την αναμέτρηση στην Αττική, όχι μόνο γιατι συγκεντρώνει το 1/3 του εκλογικού σώματος, αλλά και γιατί ήταν ένα στοίχημα με πολιτική σημασία  το οποίο και κατάφεραν να κερδίσουν.
  • Τρίτον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι  για πρώτη φορά η αριστερά έχει σοβαρή παρέμβαση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι κατά το παρελθόν εμφάνιζαν μονοψήφια ποσοστά και μόνο.
  • Τέλος, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζει ότι όσοι συνδυασμοί εμφανίστηκαν σε περιφέρειες και δήμους ανεξάρτητοι και ουδέτεροι, πήραν σαφείς αποστάσεις από τα μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τους υποστήριξαν, μπορεί και να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή.


Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου, επιμένουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών σε κεντρικό επίπεδο θα κριθεί στις κάλπες, γι' αυτό και μετακυλίουν όλο το βάρος στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία αποφεύγει να θέσει ευρύτερο πολιτικό θέμα, προειδοποιεί ωστόσο ότι «αν οι ευρωεκλογές είναι αρνητικές για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπάρχει ο φόβος της κυβερνητικής σταθερότητας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ