Απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός - iefimerida.gr

Απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απορρίπτει ο Πρωθυπουργός τη σεναριολογία περί εκλογών που έχει επανακυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες. Στη σύσκεψη που είχε με υπουργούς και συνεργάτες του, ενόψει της ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδέου φέρεται να είπε: «Πρέπει να περάσουμε και να εμπεδώσουμε εντός και εκτός Ελλάδος, την έννοια της πολιτικής σταθερότητας». Είναι προφανές ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά επιλογή σταθερότητας αποτελούν. Λίγο νωρίτερα, στη σύσκεψη που προηγήθηκε αποφασίστηκε να μιλήσει όποιος θέλει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ – υπουργοί, στελέχη μικρά και μεγάλα, άπαντες.

Οι απειλές κομματικών στελεχών προς την Ιπποκράτους (τις οποίες αποκάλυψε η iefimerida) ότι θα τα κάνουν «λαμπόγυαλο» εάν η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη γίνει απλώς μια «φιέστα» με μόνο ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου, έπιασαν τόπο.

Θορυβημένοι από τις άγριες προθέσεις πολλών στελεχών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τον γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη να μετατρέψουν τη Σύνοδο σε ολομέλεια. Έτσι θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν όλοι – με ότι αυτό συνεπάγεται για την... ηρεμία της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών εξετάστηκαν ακόμη τρόποι προκειμένου να φέρει ξανά το ΠΑΣΟΚ κοντά του τα στρώματα που εκτιμάται ότι έχουν απομακρυνθεί με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι όχι μόνο πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές αλλά και να επισπευσθεί η πορεία τους. Αλλά ταυτόχρονα θα στείλει και το μήνυμα της εξάντλησης κάθε συναινετικής διαδικασίες. «Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με διάλογο και εξασφάλιση κοινωνικής συναίνεσης» είναι η φράση που χρησιμοποιεί σε συνομιλητές του.

Στη Συνδιάσκεψη θα δοθεί έμφαση στο νέο κοινωνικό κράτος, στο ρόλο των κινημάτων και στη νέα γενιά ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς το Συνέδριο, ο χρόνος του οποίου ωστόσο δεν έχει ορισθεί ακόμη. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το πότε θα υπάρξουν αλλαγές στα κορυφαία κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά, ο κ. παπανδρέου θα επιχειρήσει -τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου- να ανατρέψει το δυσμενές σε βάρος της κυβέρνησής του κλίμα. Αρχικά στην εθνική συνδιάσκεψη και εν συνεχεία στη ΔΕΘ την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Στις δύο συσκέψεις με κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες που είχε ο κ. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή αποφασίστηκε να επιχειρηθεί και με τις δύο ομιλίες του, κεντρική πολιτική παρέμβαση.
Ειδικότερα, στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου θα δώσει το στίγμα προς τα πού πρέπει να πάει η χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα αναφερθεί και στο κυβερνητικό έργο προχωρώντας ταυτοχρόνως σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές της, όπως εκφράζονται σήμερα από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ΔΕΘ

Σε ότι αφορά την ομιλία του στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσδώσει σε αυτήν χαρακτηριστικά «εθνικής αφήγησης» με την έννοια ότι θα κάνει λόγο για τη θέση, την πορεία και την προοπτική της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στην ομιλία του απολογισμό του κυβερνητικού έργου, νοουμένου όχι ως απαρίθμηση νόμων, αλλά ως συνόλου αλλαγών, ενώ επιθυμεί να εμπεδωθεί στην κοινωνία το αίσθημα της πολιτικής σταθερότητας και το ότι η χώρα προχωρά.

Η εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαίου, αλλά και η στήριξη των αλλαγών με περιγραφή των στόχων τους και μέσα από διάλογο και συνεννόηση, είναι τα άλλα δύο σημεία που θα περιέχονται στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, επιπλέον, θα έχει αναφορές και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κάθε υπουργείο επεξεργάζεται συγκεκριμένες πολιτικές που θα οδηγήσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας και οι οποίες σχεδιάζεται να παρουσιαστούν στην ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από κάθε υπουργό που ανήκει στον οικονομικό κύκλο να του παραδόσουν σημείωματα για 3-4 κινήσεις που έχουν προχωρήσει και που αποδεικνύουν το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει στον τομέα της ανάπτυξης. «Πρέπει να παρουσιάσουμε απολογισμό με πράξεις και όχι με λόγια» είπε στους συνεργάτες του δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του: «Στη ΔΕΘ, πρέπει να παρουσιάσουμε μια εθνική πρόταση, να τοποθετηθούμε στις διεθνείς εξελίξεις και να δείξουμε ότι έχουμε σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με πληροφορίες του ο Γιώργος Παπανδρέου ζητώντας από όλους τους υπουργούς να στηρίξουν την αναγκαιότητα των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.iefimerida

Ακολούθησε κυβερνητική σύσκεψη για το μεσοπρόθεσμο και της έλευση της τρόικας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ