Τα σκουπίδια «εξερευνούν» τους ωκεανούς πριν από μας: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές στο βυθό [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα σκουπίδια «εξερευνούν» τους ωκεανούς πριν από μας: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές στο βυθό [εικόνες]

Τα σκουπίδια «εξερευνούν» τους ωκεανούς πριν από μας: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σκουπίδια που μένουν στις παραλίες, συχνά καταλήγουν στη θάλασσα και μπορεί να εντοπιστούν στα πιο απίθανα σημεία. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν πρόσφατα ερευνητές, που βρήκαν σκουπίδια σε απύθμενα βάθη, δυσπρόσιτα στους ανθρώπους.

Πρόσφατη έρευνα που έγινε στον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών, αποκάλυψε τα βάθη στα οποία τα σκουπίδια μας μπορούν να φτάσουν. Μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, αλιευτικά εργαλεία, καθώς και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα βρέθηκαν σε βάθος 4,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μάλιστα σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από την ακτή.

«Τα ανθρώπινα σκουπίδια είναι παρόντα σε όλα τα θαλάσσια ενδιαιτήματα από τις παραλίες μέχρι τα πιο απομακρυσμένα και βαθύτερα μέρη των ωκεανών» αναφέρει ο Βρετανός ερευνητής Κέρι Χάουλερ, από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ. «Το μεγαλύτερο μέρος της βαθιάς θάλασσας παραμένει ανεξερεύνητο από τους ανθρώπους και αυτές ήταν οι πρώτες μας επισκέψεις σε τέτοια βάθη, αλλά σοκαριστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι τα σκουπίδια είχαν φτάσει εκεί πριν από μας».

Τα απορρίμματα στη θάλασσα προκαλούν προβλήματα για τα θηλαστικά και τα ψάρια όταν τα μπερδεύουν με τροφή και μπλέκουν επίσης στα κοράλια.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο, μια ομάδα με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Φαμ από το Πανεπιστήμιο των Αζορών στην Πορτογαλία, ανέλυσε περίπου 600 τμήματα του πυθμένα για πάνω από 10 χρόνια σε 32 τοποθεσίες σε όλο τον Ατλαντικό και τον Αρκτικό ωκεανό μέχρι και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα σκουπίδια που εντόπισαν, κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες : πλαστικό, εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, μέταλλο, γυαλί, κλίνκερ (κατάλοιπο άνθρακα) και «διάφορα» (η κατηγορία περιλαμβάνει χαρτόνι, ύφασμα, ξύλο και άγνωστα στοιχεία). Τα πλαστικά αντιπροσώπευαν το 41% των απορριμάτων και τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία το 34%.

Τα σκουπίδια «εξερευνούν» τους ωκεανούς πριν από μας: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές στο βυθό [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ