Νέα «γενιά» καθυστερούμενων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιμένουν έως και τρία χρόνια - iefimerida.gr

Νέα «γενιά» καθυστερούμενων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιμένουν έως και τρία χρόνια

Νέα «γενιά» καθυστερούμενων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ: Επιχειρήσεις και επαγγελματ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την υποστελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την πολυνομία και την γραφειοκρατία, αλλά και την πολυπλοκότητα των διατάξεων που ψηφίζονται με ρυθμούς... πολυβόλου, εξακολουθούν να πληρώνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι περιμένουν στο... ακουστικό τους για ένα, δύο ή και τρία χρόνια για επιστροφή ΦΠΑ.Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι παρά τις συνεχείς οδηγίες του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων και παρά τη μείωση του τεράστιου stock τέτοιων αιτήσεων, ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν συσσωρευθεί στα ράφια των εφοριών για πάνω από 90 ημέρες, ούτε 10 ούτε 20 αλλά 382 αιτήσεις, με την τάση να είναι, μάλιστα, αυξητική!

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν για πάνω από 90 ημέρες σε όλες τις εφορίες συνολικά 2.882 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, με τον μέσο χρόνο αναμονής να διαμορφώνεται στις 336 ημέρες, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιμένουν κατά μέσο όρο έναν ολόκληρο χρόνο, προκειμένου να εκκαθαριστεί η αίτηση επιστροφής ΦΠΑ!

Τα θλιβερά πρωτεία εξακολουθεί να κρατά η Δ.Ο.Υ. Καρπενησίου, η οποία εμφανίζεται να... επεξεργάζεται μια και μοναδική αίτηση για 1.667 ημέρες (!!!), ενώ σε άλλες 50 μικρές και μεγάλες Δ.Ο.Υ. ο χρόνος αναμονής φτάνει ή ξεπερνά τις 360 ημέρες!

Το μόνο θετικό στοιχείο από την εβδομαδιαία παρακολούθηση αυτών των επιδόσεων, είναι ότι τα...χρωστούμενα περιορίζονται σταθερά. Έτσι ενώ στην αρχή του χρόνου, το συνολικό ποσό που είχε «παγώσει» στις εφορίες ήταν περίπου 1 δισ ευρώ, οι επιστροφές ΦΠΑ που είναι ακόμα σε αναμονή έχουν περιοριστεί στα 541 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ, συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι θα υιοθετηθεί νέα διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τον «δείκτη» κινδύνου φοροδιαφυγής του κάθε υπόχρεου, όπως επίσης ότι η επιστροφές θα πρέπει (;) να ολοκληρώνονται αυστηρά εντός 90 ημερών.

Σε αυτό τον στόχο εκτιμάται ότι θα συμβάλει η απαλλαγή από τον ΦΠΑ όσων έχουν τζίρο 10.000 ευρώ (αν και θα καταβληθεί προσπάθεια να ανέβει ο πήχης έως τις 25.000 ευρώ), όπως επίσης το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο, με βασικό χαρακτηριστικό το ότι ουδείς θα αποδίδει εάν πρώτα δεν έχει εισπράξει το επίμαχο τιμολόγιο, όπως επίσης ότι ουδείς θα εκπίπτει δαπάνη εάν πρώτα δεν έχει πληρώσει το σχετικό τιμολόγιο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ