Στο 1,05 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο του έτους - iefimerida.gr

Στο 1,05 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο του έτους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 1,05 δισεκατομμύριο ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τετράμηνο του 2014, έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για υπέρβαση του στόχου που είχε τεθεί, κατά 300 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε πως αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των αντίστοιχων στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα πιο υψηλό κατά 830 εκατομμύρια.

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, επιτυγχάνονται. Σήμερα, μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια, η χώρα βρίσκεται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες. Βέβαια, από την κρίση δεν έχουμε βγει. Όμως, βγαίνουμε», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα ο βασικός στόχος πλέον είναι να διασφαλιστούν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα και οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας ενώ πρόσθεσε ότι η βασική επιδίωξη είναι «η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποίησης της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός, πάντα, της Ευρωζώνης».

Αναλυτικά στο πρώτο τετράμηνο τους έτους 2014:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.138 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 263 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

  • Tα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.844 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.051 εκατ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα έναντι του στόχου, εκ των οποίων 500 εκατ. αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος.
  • Τα φορολογικά έσοδα στο σύνολο τους διαμορφώθηκαν σε 12.784 εκατ. ευρώ, 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% χαμηλότερα έναντι του στόχου.
  • Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 431 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (475 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2.295 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες μειώθηκαν

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17.282 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 578 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17.861 εκατ. ευρώ).

  • Αναλυτικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15.884 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 976 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 809 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 1.448 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,4%, παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 73 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1.414 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 9,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
  • Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.398 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 398 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.000 εκατ. ευρώ) και κατά 562 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ