Ο Τσάβες θα εθνικοποιήσει και τον χρυσό στη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Ο Τσάβες θα εθνικοποιήσει και τον χρυσό στη Βενεζουέλα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού, τόσο τα χρυσωρυχεία όσο και τις εταιρίες επεξεργασίας, ενώ θα φέρει πίσω στη Βενεζουέλα τον χρυσός της χώρας που βρίσκεται σε τράπεζες και ιδρύματα του εξωτερικού.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας είπε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί στην εθνικοποίηση με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες. "Έχω εδώ τους νόμους που θα επιτρέψουν στο κράτος να εκμεταλλευθεί όλες τις συναφείς δραστηριότητες. . . Θα εθνικοποιήσουμε το χρυσό και θα τον μετατρέψουμε, μεταξύ άλλων, σε αποθέματα διότι η αξία του συνεχίζει να αυξάνεται", πρόσθεσε ο Τσάβες.

"Καταφέραμε να αυξήσουμε τα διεθνή μας αποθέματα. Έχουμε σχεδόν 12 ως 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται η φυγή τους από τη χώρα", τόνισε.

Επιστροφή των αποθεμάτων από το εξωτερικό

Εκτός αυτού, ο Ούγκο Τσάβες έχει αποφασίσει να επιστρέψουν στη χώρα τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό που βρίσκονται στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, η Βενεζουέλα είχε 211 από τους 365 τόνους των αποθεμάτων χρυσού της σε τράπεζες του εξωτερικού όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, η JPMorgan Chase, η Barclays και η Nova Scotia.

"Εχουμε τοποθετήσει 99 τόνους χρυσού στην Τράπεζα της Αγγλίας από το 1980. Συμφωνώ να τα φέρουμε πίσω", είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά, του σημειώνοντας ότι είναι μια "υγιής απόφαση".

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα είναι 15η στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολύτιμου μετάλου.

Ανησυχία για νέα άνοδο στην τιμή του χρυσού

Η Βενεζουέλα διαθέτει, στο νότιο τμήμα της χώρας, μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι επιχειρήσεις που έχουν άδειες εξόρυξης παράγουν 4,3 τόνους το χρόνο.

Ο Τσάβες, ο οποίος έχει ήδη εθνικοποιήσει μεγάλο μέρος της οικονομίας, είχε συμφωνήσει το 2010 να επιτρέψει σε εταιρίες που διαθέτουν χρυσωρυχεία να εξάγουν ως και το 50% της παραγωγής, από 30% προηγουμένως. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να πωλείται στην κεντρική τράπεζα. Οι ξένες εταιρίες εκφράζουν διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς αυτούς με το επιχείρημα ότι σημαίνουν πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ