H άγνωστη σύζυγος του Σπύρου Σημίτη -Μια διάσημη ψυχαναλύτρια της Φραγκφούρτης [εικόνες] - iefimerida.gr

H άγνωστη σύζυγος του Σπύρου Σημίτη -Μια διάσημη ψυχαναλύτρια της Φραγκφούρτης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eλάχιστη διασημότητα έχει στην Ελλάδα ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος αντιμετωπίστηκε πάντοτε με καχυποψία στη χώρα μας. Ακόμη λιγότερη διασημότητα έχει η σύζυγός του lse Grubrich-Σημίτη, μία από τις πιο διάσημες και σπουδαίες ψυχαναλύτριες της Γερμανίας, η οποία έχει εμβαθύνει στο έργο του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ.

Το έργο της παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα και το μοναδικό βιβλίο της Ilse Grubrich-Σημίτη που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά είναι το «Επιστροφή στα κείμενα του Φρόυντ», εκδόσεις Εξάντας, 2002, μετάφραση Εμη Βαϊκούση.
Ωστόσο, οι εργασίες της έχουν αφήσει εποχή στην ψυχανάλυση. Τα βιβλία της περιλαμβάνουν την πρωτογενή ανάλυση της βιογραφίας του Φρόυντ και φέρουν στο φως τις πολύπλοκες πτυχές του έργου «Μωυσής και Μονοθεϊσμός».


Η Ilse Grubrich-Σημίτη δίνει το λόγο στα παραγνωρισμένα έως τώρα βουβά χειρόγραφα. Με οξύνοια, διακριτικότητα και στόχαση, εκφράζει τη βούλησή της να συμβάλει στον αναγκαίο αγώνα ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη άγνοια που τα περιβάλλει.

Η Ilse Grubrich-Σημίτη διερευνά έναν νέο Freud, τον Freud γράφοντα, σκεπτόμενο με λέξεις που συναρμολογεί σε προτάσεις, τις οποίες προορίζει για φορείς των ιδεών του. Ακόμη, μας αποκαλύπτει έναν Freud άγνωστο, έναν Freud στον οποίο κανείς δεν έχει εμβαθύνει και του οποίου το πρόσωπο η συγγραφέας ανασυγκροτεί μέσα από την αυτονομία, την πραγματικότητα και την υλικότητα - πέρα από την αγιογράφηση και τις ερμηνείες.


Η Ilse Grubrich - Σημίτη εργάζεται ως ψυχαναλύτρια στη Φραγκφούρτη. Είναι τακτικό μέλος της Deutsche Psychoanalytische Vereinigung και της International Psycoanalytical Association, καθώς και διδάσκουσα ψυχαναλύτρια στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο της Φραγκφούρτης. Επίσης, μετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο της Association Internationale d'Historie de la Psychanalyse και στο Research Advisory Board της International Psychoanalytical Association.
Εδώ και πολλά χρόνια είναι υπεύθυνη για την έκδοση των έργων του Freud από τις εκδόσεις S. Fischer της Φραγκφούρτης. Έχει εκδώσει πολυάριθμα βιβλία και άρθρα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Sigmund Freud: Sein Leben in Bildern und Texten (1976, με τον Ernst και τη Lucie Freud), Ubersight der Ubertragungsneurosen (πρόκειται για το χαμένο προσχέδιο της δωδέκατης μεταψυχολογικής πραγματείας του Freud, το οποίο η ίδια εντόπισε και εξέδωσε το 1985). Zuruk zu Freuds Texten (1993), Ferud Moses - Studie als Tagtraum (1994), καθώς και δοκίμια με αντικείμενο (μεταξύ άλλων) την ψυχαναλυτική εργασία με ασθενείς της δεύτερης γενιάς θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Τέλος, μαζί με τον συγκριτικό φιλόλογο Jean Starobinski και τον νευρολόγο Mark Solms, δημοσίευσε το βιβλίο Hundert Jahre Traumdeutung von Sigmund Freud: Drei Essays (2000). Το 1998 τιμήθηκε με το "Βραβείο επιστημονικής πεζογραφίας Sigmund Freud" της Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, καθώς και με το βραβείο Mary Sigourney (Νέα Υόρκη).

Ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης

Η κυρία Σημίτη σε εκπομπή στην γερμανική τηλεόραση

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ