Ερευνα: Πόσο ανησυχητικοί είναι για την υγεία οι συνεχείς τσακωμοί στο σπίτι - iefimerida.gr

Ερευνα: Πόσο ανησυχητικοί είναι για την υγεία οι συνεχείς τσακωμοί στο σπίτι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σταματήστε να τσακώνεστε για να σώσετε τη ζωή σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που έρχεται από τη Δανία, οι συνεχείς τσακωμοί και οι οικογενειακές εντάσεις αποτελούν βασική αιτία πρόωρου θανάτου στους άνδρες μέσης ηλικίας.

Η έρευνα έγινε σε 1.000 άνδρες ηλικίας 36 ως 52 ετών και αποδεικνύει ότι το στρες που προκαλεί η κακή συνύπαρξη στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει έναν θάνατο στους δύο σε αυτή την ηλικία.

Η έρευνα διενεργείται από το 2000 με τίτλο «Στρεσογόνες κοινωνικές σχέσεις και θνησιμότητα» και εξηγεί ειδικότερα ότι η διαχείριση του στρες είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας.. Οι αγχώδεις άνδρες και όσοι επιζητούν εναγωνίως την προσοχή των άλλων είναι οι πλέον προσβεβλημένοι καθώς και όσοι μαλώνουν συνεχώς με τη στενή τους οικογένεια. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 6% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου ενώ το 50% μεταξύ των συμμετεχόντων ζούσαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στον οικογενειακό τους περίγυρο.
Πολλά είναι τα αίτια των εντάσεων που εξετάστηκαν στην έρευνα: παιδιά ή σύζυγοι με υπερβολικές απαιτήσεις, συνεχείς τσακωμοί, ανεργία. Ολα αυτά τα αίτια προκαλούν «κακό στρες» και πολλαπλασιάζουν επί τρία τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. «Οι άνδρες που υφίστανται τέτοιο στρες παράγουν περισσότερη κορτιζόλη και αυτό έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις στην υγεία» εξηγεί η έρευνα. Η κορτιζόλη είναι μια ουσία η οποία όταν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το στρες που παράγεται από τις οικογενειακές εντάσεις μπορεί να προκαλέσει και αύξηση της αρτηριακής πίεσης Η Rikke Lund που συμμετέχει στην έρευνα πιστεύει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται παρέμβαση ειδικού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health και αφορά κυρίως άνδρες που αναζητούν μια θέση εργασίας. Δείχνει επίσης πόσο επηρεάζει η υγεία του άνδρα την σύζυγο και τα παιδιά αφού το 4% των πρόωρων θανάτων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας αφορούσε συζύγους ή συντρόφους ανδρών με στρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ