Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες] - iefimerida.gr

Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες]

Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν φορούν κοστούμι. Μιλούν απλά και οι ιδέες τους έχουν έναν «αέρα» φρεσκάδας. Είναι οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που έγιναν... υποψήφιοι δήμαρχοι και βουλευτές, με στόχο να αποτελέσουν τους ηγέτες του «αύριο».

Τρία νέα πολιτικά κόμματα, με στελέχη 12-16 ετών, δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και στις επόμενες βουλευτικές;. Είναι η «Ανταλλακτική Γειτονική Οικονομία», η «Ελεύθερη Μάθηση» και η «Χαρούμενη Θεσσαλονίκη» και οι υποψήφιοί τους δεν έχουν τελειώσει καν το σχολείο. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να σκέφτονται από τώρα πώς θέλουν να αλλάξουν γύρω τους.

Τα κόμματα αυτά βέβαια δεν «κατεβαίνουν» στις εκλογές στην πραγματικότητα, αλλά οι εκπρόσωποί τους έδειξαν να πείθουν τους ψηφοφόρους παρουσιάζοντας τις ιδέες τους. Πρόκειται για τα 18 παιδιά, 12-16 ετών, που μετείχαν για μία χρονιά στο πρόγραμμα εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο «Παιδιά του σήμερα, ηγέτες του αύριο». Οι πιτσιρικάδες ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν τις προτάσεις τους και το όραμά τους για τη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

«Δεν ήρθαμε με κουστούμι στην εκδήλωση. Θέλαμε από την αρχή να παρουσιάσουμε φρέσκες ιδέες, μακριά από τις πολιτικές των υπαρχόντων κομμάτων και κοντά στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου», δήλωσε στο ΑΠΕ η Αννα Τσακαλίδου. Η μαθήτρια της Α' Λυκείου είναι στέλεχος του «κόμματος» Χαρούμενη Θεσσαλονίκη, που έχει στόχο ακριβώς αυτό που ορίζει το όνομά του. Να αλλάξει τα κατηφή πρόσωπα που βλέπουν καθημερινά ολοένα και συχνότερα γύρω τους τα παιδιά.

Οι «υποψήφιοι» της Ελεύθερης Μάθησης- όπως προδίδει το όνομά της- παρουσίασαν ασχολήθηκαν την εκπαίδευση, προτείνοντας την κατάργηση του σχολείου με τη σημερινή του μορφή. Πιο απλά, αυτά τα παιδιά θέλουν να κάνουν μάθημα σε διαφορετικό σημείο, ανάλογα με το αντικείμενό του. Για παράδειγμα, ιστορία στο μουσείο, μαθηματικά στο πανεπιστήμιο ή σε επιχείριση και γυμναστική στο στάδιο, όπως λέει η 16χρονη Χριστίνα Γιακούλα.

Η οικονομική κρίση έδωσε έμπνευση στα «στελέχη» της Ανταλλακτικής Γειτονικής Οικονομίας. Ανάμεσα στις προτάσεις τους, οι τράπεζες χρόνου, καθώς όπως τονίζουν δεν πρέπει να κινούνται όλα γύρω από το χρόνο. Ολα τα παιδιά που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, δεν θέλουν να μείνουν στα λόγια. «Αν ο κόσμος μας πάρει στα σοβαρά, η εμπειρία των μεγάλων μαζί με τις δικές μας ιδέες μπορούν να κάνουν θαύματα...», είπε με νόημα η Χριστίνα Γιακούλα.

Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Υποψήφιοι δήμαρχοι... 14 ετών -Οι πιτσιρικάδες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν ψήφο [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ