Οι Ουκρανοί αυτονομιστές επιμένουν -Προχωρούν στο αυριανό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία - iefimerida.gr

Οι Ουκρανοί αυτονομιστές επιμένουν -Προχωρούν στο αυριανό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Οι Ουκρανοί αυτονομιστές επιμένουν -Προχωρούν στο αυριανό δημοψήφισμα για ανεξαρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τις εκκλήσεις από διάφορες πλευρές και το αίτημα ακόμη και του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους. Ηδη προετοιμάζουν τις διαδικασίες που θα γίνουν αύριο, Κυριακή, εν μέσω επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας και των πολύνεκρων συγκρούσεων της Παρασκευής στη Μαριούπολη.

Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη, όταν μία ομάδα περίπου 60 ανθρώπων οπλισμένων με αυτόματα όπλα επιτέθηκαν στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Την ίδια ώρα, οργή προκαλούσε στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις δυνάμεις της Δύσης η επίσκεψη του Πούτιν στην Κριμαία, η πρώτη έπειτα από την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. «Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό (...) Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στο Κίεβο αναμένεται την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν μια νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της ΕΕ και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ