Οταν το Μega αφιερώνει τρία λεπτά στο δελτίο για τον προπάππο, τον αδελφό και τον ανιψιό του Αντώνη Σαμαρά [εικόνες] - iefimerida.gr

Οταν το Μega αφιερώνει τρία λεπτά στο δελτίο για τον προπάππο, τον αδελφό και τον ανιψιό του Αντώνη Σαμαρά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Στέφανου Δέλτα, προπάππου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το Mega έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης, παρουσιάζοντας όλη την οικογένεια του πρωθυπουργού.

Το σχόλιο του δημοσιογράφου του Mega ήταν εγκωμιαστικό για τον Στέφανο Δέλτα, ο οποίος υπήρξε, πράγματι, εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα.

Δημοσιογράφος: «Παιδεία ανωτάτου επιπέδου με διεθνή κριτήρια, ηθικό σθένος, πνευματική πειθαρχία, ανθρωπιά και κατανόηση. Ο Στέφανος Δέλτα, πατέρας του κολεγίου Αθηνών και του κολεγίου Ψυχικού με αυτές τις αρχές και αυτή τη φιλοσοφία για την εκπαίδευση έδειξε και εξακολουθεί να δείχνει το δρόμο της γνώσης και της πνευματικής καλλιέργειας σε χιλιάδες νέους. Η συμπλήρωση των 150 ετών από τη γέννησή του τιμήθηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους στο ελληνοαμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και χθες στο θέατρο του κολεγίου πραγματοποιήθηκε η κορυφαία εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο ευεργέτη».


Σημερινός πρόεδρος στο Κολλέγιο Αθηνών είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς, αρχιτέκτονας, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση και τον παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του Μega.
«Πατέρας των εκπαιδευτικών ιδεών που μετουσιώθηκαν στο επταετές ρηξικέλευθο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της δεκαετίας του 1930 που αποτελεί την πυξίδα, οδηγό της ξεχωριστής πορείας και προσφοράς του κολεγίου Αθηνών επί σχεδόν 90 χρόνια» είπε ο αδελφός του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση.

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, ανιψιός του Πρωθυπουργού και γιός του Αλέξανδρου Σαμαρά, είπε: «Σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση συμβάλει στην αφύπνιση της περιέργειας του ατόμου για την απόκτηση πρόσθετης γνώσης».



Ποιός ήταν ο Στέφανος Δέλτας

Ο Στέφανος Δέλτα ήταν μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας(1863 – 1947). Ηταν επιχειρηματίας και τραπεζίτης και παντρεύτηκε την Πηνελόπη Δέλτα, προγιαγιά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1863 και καταγόταν από Φαναριώτικη οικογένεια. Η μητέρα του, Σοφία, καταγόταν από την σπουδαία Οικογένεια Καραθεοδωρή. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους σχολή και ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει η wikipedia.

Πολέμησε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και με την επιστροφή του εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια. Το 1916 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κηφισιά.

Μαζί με τον Εμμανουήλ Μπενάκη θεωρούνται οι πατέρες του Κολλεγίου Αθηνών, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του οποίου διετέλεσε ταμίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας, της οποίας διετέλεσε πρώτος διοικητής. Επίσης ήταν μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.), ενός αυτόνομου οργανισμού με τεράστια περιουσιακά στοιχεία, αντιπρόεδρος και ευεργέτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρόεδρος και ευεργέτης του ΠΙΚΠΑ, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαιγυπτιακού Συνδέσμου καθώς και σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύζυγος της Πηνελόπης Δέλτα

Το 1895 παντρεύτηκε την λογοτέχνη Πηνελόπη Μπενάκη - Δέλτα. Ο γάμος του με την Πηνελόπη ήταν στα πλαίσια των συμμαχιών που εφάρμοζε ο πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης. Γι' αυτό και πέρασε κρίσεις, ειδικά όταν αυτή γνώρισε και σύναψε ερωτικό δεσμό με τον Ίωνα Δραγούμη, δεσμό τον οποίο και του αποκάλυψε. Μαζί της απέκτησε τρεις κόρες: την Σοφία, σύζυγο Μαυροκορδάτου, την Βιργινία, αρχινοσοκόμο, σύζυγο του πολιτικού Αλεξάνδρου Ζάννα και γιαγιά του πολιτικού Αντώνη Σαμαρά και την Αλεξάνδρα, σύζυγο του κτηματία Αντώνη Παπαδόπουλου.

Απεβίωσε το 1947 στην Αθήνα. Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την σημαία του Κολλεγίου Αθηνών. Δίπλα από το Κολλέγιο Αθηνών (στο Ψυχικό) υπάρχει δρόμος που φέρει το όνομά του.

Βενιζέλος, Μπενάκης και (δεξιά) Στέφανος Δέλτας

Πηνελόπη Δέλτα και Στέφανος Δέλτας

Μπενάκης και Δέλτας στο Κολέγιο Αθηνών:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ