Ως προάγγελος εξελίξεων τον Ιούνιο, ερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος μπορεί να άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας στο 0,25%, ωστόσο επιβεβαίωσε ξανά τη πρόθεση του να στηρίξει με συμβατικά ή μη συμβατικά μέσα την ρευστότητα στην Ευρωζώνη.Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύθηκαν αυτομάτως ως προάγγελος, τουλάχιστον, μείωσης του βασικού επιτοκίου, ενδεχομένως σε μηδενικά επίπεδα, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα αφενός το σκληρό ευρώ να αρχίσει να υποχωρεί (- 0,28% σε λίγες ώρες) έναντι του δολαρίου, αφετέρου να ενισχύεται η απόδοση στα ομόλογα της περιφέρειας.
Ολα ξεκινάνε από τον χαμηλό πληθωρισμό (0,7%) στην Ευρώπη, που αποτυπώνει την ασθενική ζήτηση. Το πρόβλημα είναι εδώ και καιρό ορατό, προκαλώντας μάλιστα τη διακριτική παρέμβαση ακόμα και του ΔΝΤ που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου του αποπληθωρισμού για μια οικονομία, όπως η ευρωπαϊκή, η οποία ταλανίζεται εδώ και περίπου πέντε χρόνια από την ύφεση.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι δηλώσεις Ντράγκι ουσιαστικά «απαγορεύουν» την όποια υπαναχώρηση από την άμεση λήψη μέτρων και μια νέα παρέμβαση στο βασικό επιτόκιο είναι το λιγότερο που θα πρέπει να αναμένεται.
Οι ίδιοι αναλυτές δεν αποκλείουν, μάλιστα, το μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ (από τις 11 Ιουλίου του 2012), να καταστεί αρνητικό, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες να σταματήσουν να «παρκάρουν» το ρευστό τους στην ΕΚΤ και να αρχίσουν να το διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, κερδισμένες θα είναι κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πρόσβαση των οποίων στο δανεισμό έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.