Κροκοδείλια δάκρυα: Πώς η διατροφική τους αξία συντηρεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα - iefimerida.gr

Κροκοδείλια δάκρυα: Πώς η διατροφική τους αξία συντηρεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα

Κροκοδείλια δάκρυα: Πώς η διατροφική τους αξία συντηρεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν λίγους μήνες, οι επιβάτες σε ένα ποταμόπλοιο του ποταμού Πουέρτο Βιέχο στην Κόστα Ρίκα παρατήρησαν ένα παράξενο θέαμα: Μία πεταλούδα και μία μέλισσα έπιναν τα δάκρυα από τα μάτια ενός κροκόδειλου ο οποίος υπέμενε στωικά.

Η συνάντηση μεταξύ των εντόμων, μιας πεταλούδας και μίας μέλισσας με έναν κροκόδειλο Κάιμαν διήρκεσε περισσότερο από 15 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων το ερπετό καθόταν εντελώς ήρεμο.

Ο Κάρλος ντε Ρόσα, υδάτινος οικολόγος και διευθυντής του Βιολογικού Σταθμού Λα Σέλβα στο Σαν Πέδρο της Κόστα Ρίκα, φωτογράφησε το στιγμιότυπο και εξήγησε τι ακριβώς συνέβη.

Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός ειδών εντόμων συμπεριλαμβανομένων σκώρων, πεταλούδων, και οι μελισσών, τρέφεται με δάκρυα συνήθως θηλαστικών και σε σπάνιες περιπτώσεις και ανθρώπων.

Ωστόσο η περίπτωση στην οποία τρέφονται με δάκρυα ερπετών είναι πολύ πιο σπάνια και σαφώς λιγότερο τεκμηριωμένη, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί το έντομο προσπαθεί να εξασφαλίσει έτσι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως τα άλατα που περιλαμβάνονται στα δάκρυα.

«Το Νάτριο και ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να βρεθούν στη φύση» εξηγεί ο Ντε λα Ρόσα. «Οι πεταλούδες και οι μέλισσες καταναλώνουν νέκταρ, ωστόσο δεν έχει αρκετά άλατα, τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή αυγών και για τον μεταβολισμό τους.»

Για να εξασφαλίσουν αυτές τις, ζωτικής σημασίας, ουσίες, τα έντομα στοχεύουν στον ιδρώτα, τα κόπρανα, τα ούρα ή και το αίμα των θηλαστικών. Τα είδη που στοχεύουν στα δάκρυα, ονομάζονται «λακρυφάγα», από την λατινική λέξη Lacrima που σημαίνει δάκρυ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ