Πώς το Google Earth οδήγησε στην ανακάλυψη ενός χαμένου τροπικού δάσους στην μέση της Αφρικής - iefimerida.gr

Πώς το Google Earth οδήγησε στην ανακάλυψη ενός χαμένου τροπικού δάσους στην μέση της Αφρικής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εποχή της εξερεύνησης συνήθως λέγεται ότι έληξε στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκοι οικισμοί είχαν εγκατασταθεί στις περισσότερες ηπείρους του κόσμου και η αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων είχε σχεδόν τελειώσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η υδρόγειος χαρτογραφήθηκε πλήρως. Το 2005, για παράδειγμα, ένας βιολόγος στο Kew Gardens του Λονδίνου ανακάλυψε ένα ολοκαίνουργιο τροπικό δάσος. Και δεν το βρήκε μέσω έρευνας μας. Το βρήκε στο Google Earth.

Ο Julian Bayliss, ένας Βρετανός επιστήμονας που ειδικεύεται στην διατήρηση των φυτών, έψαχνε για πιθανές θέσεις αφρικανικού τροπικού δάσους στο Google Earth, όταν σκόνταψε σε αεροφωτογραφίες του βουνού Mabu, με μια καταπράσινη κορυφή να υψώνεται πάνω από τη σαβάνα της κεντρικής Μοζαμβίκης. Ήταν μεγάλη έκπληξη η ανακάλυψη ενός τροπικού δάσους 27 τετραγωνικών μιλίων μεσαίου υψομέτρου - το μεγαλύτερο στην Αφρική - που, σύμφωνα με τις γνώσεις του δεν είχε μελετηθεί ποτέ.Πώς όμως ένα ολόκληρο τροπικό δάσος παρέμεινε κρυφό από τη κοινή θέα για τόσο πολύ καιρό; Οι ντόπιοι της περιοχής γνώριζαν για το βουνό Mabu φυσικά, αλλά ο συνδυασμός της έλλειψης δρόμων στην περιοχή και ο μακρόχρονος εμφύλιος πόλεμος είχε κρατήσει μακριά τους ξένους. Ο Όρος Mabu -το «Δάσος της Google», όπως ονομάστηκε - δεν είχε καταγραφεί ποτέ. Δεν είχε καν χαρτογραφηθεί!Aυτό που συνάντησαν οι πρώτοι βοτανολόγοι του Kew όταν έφτασαν στην κορυφή του βουνού, ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες τους. Χιλιάδες είδη από ορχιδέες και άλλα εξωτικά τροπικά φυτά, εκατοντάδες είδη πεταλούδων και σπάνια ή απειλούμενα πουλιά, καθώς και αντιλόπες, μαϊμούδες και ερπετά, εντοπίστηκαν από την πρώτη αποστολή και μόνο. Η ομάδα πιστεύει ότι πάνω από μια ντουζίνα από προηγουμένως άγνωστα είδη είναι μεταξύ του πλήθους, όπως ένα νέο είδος πυγμαίους χαμαιλέοντα, ένα καβούρι του γλυκού νερού, νυχτερίδες, ένας σκορπιός, και τρία φίδια.Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης έχει κινηθεί για την προστασία του Όρους Mabu από την εμπορική υλοτομία, οπότε μπορεί να υπάρξουν αρκετές δεκαετίες ακόμα γεμάτες ανακαλύψεις νέων ειδών από το «Δάσος της Google»."Οι άνθρωποι λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλυφθεί στον κόσμο”, έγραψε ο Δρ Bayliss, "αλλά και όμως υπάρχουν και νέα είδη για να ανακαλυφθούν και νέοι κόσμοι να εξερευνηθούν”.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Mount Mabu στον χάρτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ