Ενα παγκόσμιο μνημείο καταρρέει: Αντεξε 900 χρόνια σε μάχες & πολιορκίες για να «λυγίσει» από τον εμφύλιο της Συρίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ενα παγκόσμιο μνημείο καταρρέει: Αντεξε 900 χρόνια σε μάχες & πολιορκίες για να «λυγίσει» από τον εμφύλιο της Συρίας [εικόνες]

Κρακ των Ιπποτών: Η πολιορκία και η «πτώση» του συμβόλου των Σταυροφοριών στον ε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κρακ των Ιπποτών. Ενα μνημείο που στέκεται στο χρόνο, πέφτει και πάλι θύμα επιθέσεων. Αυτή τη φορά εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη Συρία εδώ και τρία χρόνια. Το Κρακ των Ιπποτών ή Crac des Chevaliers, όπως είναι η επίσημη ονομασία του είναι ένα από τα σημαντικότερα φρούρια μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, δυτικά της πόλης Χομς. Το κάστρο, το οποίο το 2006 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον περασμένο χειμώνα «έζησε» και πάλι τις μάχες, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης Χομς αναζήτησαν εκεί καταφύγιο, κάτι που συνέβαινε και στις Σταυροφορίες.

Το κάστρο πέφτει και πάλι θύμα επιθέσεων μετά το συριακό χάος μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, ύστερα από την μεγάλη πολιορκία.

Οι κάτοικοι της πόλης Χομς, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδια και αντάρτες, έφυγαν από τα σπίτια τους προκειμένου να σωθούν και έτρεξαν να κρυφτούν στον λόφο του κάστρου. Σύμφωνα με τη Daily Mail, μέσα από τα ψηλά τείχη πολιορκούσαν με οβίδες τα διπλανά χωριά.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην οροφή από την αεροπορική επίθεση λίγους μήνες νωρίτερα καθώς επίσης και στα τείχη είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μερικές από τις αγιογραφίες που υπήρχαν στο οχυρό και να προξενήσουν σημαντικές βλάβες στην ιδιομορφία της πέτρας.

Παρόλα αυτά, το Κρακ των Ιπποτών δεν είναι το μοναδικό λεηλατημένο αρχαιολογικό μέρος. Σημαντικές υλικές ζημιές έχουν υποστεί και άλλοι χώροι της Συρίας, όπως το Τζαμί και η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο Al-Madina Souq, ενώ η UNESCO για να προστατέψει τα συριακά εδάφη έχει χαρακτηρίσει ακόμη έξι μέρη της Χώρας, ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία UNESCO Κρακ των Ιπποτών Crac des Chevaliers
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ